Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Z małopolską śliwką do Europy

2007-05-09 00:00

Czy małopolski specjał - “suska sechlońska” - ma szansę stać się przysmakiem regionalnym?
Z takim wnioskiem wystąpili do Unii Europejskiej członkowie Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach (powiat limanowski).

Suska to podsuszana i podwędzana śliwka, lekko słodka, z wyczuwalnym smakiem i aromatem wędzenia. Określenie “sechlońska” pochodzi od nazwy wsi Sechna (dawniej Sechlna), gdzie produkowano tego typu owoce. Obecnie funkcjonuje tam około 150 suszarni.

Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw gromadzi producentów z gmin Iwkowa, Laskowa, Łososina Dolna i Żegocina. We wszystkich tych miejscach, niemal przy każdym domu znajduje się suszarnia (łącznie jest ich ok. 700). Konstrukcję budynku przekazuje się tu z pokolenia na pokolenie.

Wniosek Stowarzyszenia został pomyślnie zweryfikowany na etapie krajowym i przekazany dalej do Brukseli. Kto wie, może obok oscypka, bryndzy, redykołki i innych naszych przysmaków również suska zrobi międzynarodową karierę?



Źródło: fresh-market.pl, mk

Zobacz więcej: Śliwki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem