Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Koszty produkcji a ceny skupu truskawek do mrożenia w latach 2005-2009

2010-05-26 00:00
W okresie ostatnich pięciu lat jedynie w okresie dwóch sezonów produkcja truskawek przeznaczonych do mrożenia była opłacalna. Koszty produkcji tych owoców z roku na rok wzrastały. W 2005 r. koszty produkcji wynosiły 2 zł/kg, a w 2009 r. 2,65 zł/kg.

Z kolei najniższą cenę za truskawki odszypułkowane przeznaczone do mrożenia producenci otrzymali w 2005 r. i wynosiła ona 1,15 zł/kg, najwyższą zaś w 2007 r. – 3,40 zł/kg. Rok 2007 to był sezon niskich zbiorów owoców i wysokiego popytu.

W 2005 r. ceny otrzymywane przez producentów pokrywały jednostkowe koszty produkcji w 58 proc., w 2006 r. – w 90 proc., a w 2009 r. – zaledwie w 45 proc. Na tak złe wyniki w 2009 r. wpłynęły różne czynniki: wysokie zbiory, ostra konkurencja ze strony innych państw eksportujących mrożone truskawki, a także efekt spowolnienia gospodarczego wśród państw UE.

Lata 2007-2008 to jedyne, w których ceny skupu truskawek do mrożenia przewyższały koszty ich produkcji. W 2007 r. cena 1 kg tych owoców była wyższa od kosztów ich produkcji o 37 proc., a w 2008 r. – o 12 proc. 
 
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji truskawek do mrożenia w latach 2005-2009 (zł/kg)

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 2,00 2,10 2,49 2,51 2,65
Ceny truskawek odszypułkowanych do mrożenia (zł/kg) 1,15 1,90 3,40 2,80 1,20
Wskaźnik opłacalności (proc.) 58 90 137 112 45

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
 
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Truskawki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem