Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Szwecja: Ekologiczne truskawki lepiej zapylane

2012-02-16 16:39
Źródło: fresh-market.pl za freshplaza.com (KZ)

Okazało się, że uprawa ekologiczna w dużym stopniu wpłynęła na poprawę tego zabiegu. Według Georga Anderssona powodem tego stanu rzeczy był znaczny wzrost populacji owadów zapylających na analizowanych terenach.

Poprawa zapylenia kwiatów truskawek nastąpiła w okresie od dwóch do czterech lat od momentu wprowadzenia uprawy ekologicznej, w zależności od plantacji.

Wyniki badań dowodzą, że rolnictwo ekologiczne może wpłynąć korzystnie na zapylenie roślin na terenach rolniczych, co jest bardzo istotne dla rozwoju zrównoważonego rolnictwa.

Zobacz więcej: Truskawki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem