Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - ARBUZY

0000-00-00 00:00

Na każdym opakowaniu muszą znaleźć się następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz.

Nie jest konieczne zamieszczanie oznaczeń przewidzianych w pierwszym akapicie na opakowaniach, jeśli zawierają one opakowania do sprzedaży widoczne z zewnątrz i zawierające te oznaczenia. Opakowania te nie powinny zawierać jakiegokolwiek oznaczenia, które mogłoby wprowadzić w błąd. Jeśli opakowania są prezentowane na palecie, oznaczenia te muszą znajdować się na karcie umieszczonej w widoczny sposób co najmniej na dwóch stronach palety.

Przy arbuzach przewożonych luzem (bezpośredni załadunek na pojazd transportowy) dane te muszą widnieć na dokumencie towarzyszącym towarom, umieszczonym w widocznej pozycji wewnątrz pojazdu transportowego. Przy tego rodzaju prezentacji nie jest obowiązkowe wskazywanie wielkości.

A. Cechy identyfikacyjne

Nazwa i adres pakującego i/lub wysyłającego.
To oznaczenie może zostać zastąpione:
— dla wszystkich opakowań, za wyjątkiem opakowań wstępnych, kodem przedstawiającym pakującego i/lub wysyłającego,
wydanym lub uznanym przez służby urzędowe, poprzedzonym oznaczeniem „pakujący i/lub wysyłający”
lub odpowiednim skrótem,
— wyłącznie dla opakowań wstępnych, nazwą i adresem sprzedającego z siedzibą we Wspólnocie, poprzedzoną
oznaczeniem „zapakowane dla” lub równoważnym oznaczeniem. W tym przypadku etykieta musi również
zawierać kod odpowiadający pakującemu i/lub wysyłającemu. Sprzedawca dostarcza wszelkie informacje uznane
za niezbędne przez służby kontrolne dotyczące znaczenia tego kodu.

B. Nazwa produktu

„Arbuzy”, jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz.
— Nazwa odmiany (opcjonalnie).
— Kolor pulpy, jeśli nie jest czerwony.
— „Bez pestek” tam, gdzie to właściwe (1).

C. Pochodzenie produktu

- Kraj pochodzenia i nieobowiązkowo rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna lub lokalna.

D. Charakterystyka jakości handlowej

- Klasa
- Wielkość (jeśli sortowano według wielkości) wyrażona minimalną i maksymalną masą,
- Masa netto lub ilość sztuk.

E. Znak urzędowej kontroli jakości (nieobowiązkowo)


Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem