Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zalecane warunki transportu owoców i warzyw

0000-00-00 00:00
 
Opracowano na podstawie zaleceń wydawanych przez Narodowy Instytut Świeżych Produktów, 440 Market Towers, 1 Nine Elms Lane, London SW8 5 NN.
Grupa 1

Temperatura: 0 do 1*C
Wilgotność względna: 90–95 %

Lód: nigdy w kontakcie z produktem

Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na wydzielanie etylenu nie powinno być przewożone z produktami z grup 6a i 6b.

Brzoskwinie i nektaryny
Gruszki
Jabłka
Morele
Owoce jagodowe (z wyjątkiem żurawin)
Śliwki
Winogrona
Wiśnie i czereśnie

Grupa 2

Temperatura: 13 do 18*C
Wilgotność względna: 85–95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem

Arbuzy (także Grupa 4 i 5)
Ananasy (nie z awokado)
Awokado (ograniczony okres przechowywania w tej temperaturze)
Bakłażany (również Grupa 5)
Grejpfruty
Guawa
Mango
Melony inne niż Cantaloupe i Honeydews
Papaja
Pomidory zielone, zapalone (również Grupa 4)
Grupa 3

Temperatura: 2,5 do 5*C
Wilgotność względna: 90–95 %
Lód: tylko w kontakcie z melonami Cantaloupe

Cytryny
Liczi
Melony Cantaloupe
Pomarańcze i tangerynki
Grupa 4

Temperatura: 4,5 do 7,5*C
Wilgotność względna: ok. 95 %

Lód: nigdy w kontakcie z produktem

Arbuzy (także Grupa 2 i 5)
Cukinia
Fasola szparagowa
Papryka czerwona (jeśli z zieloną należy ustawić temp. na górnej granicy przedziału)
Papryka zielona (nie z fasolą)
Pomidory, zapalone (również Grupa 2)

Grupa 5

Temperatura: 4,5 do 13*C
Wilgotność względna: 85–90 %

Lód: tylko w kontakcie z produktem

Arbuzy (także Grupa 2 i 5)
Bakłażany (także Grupa 2)
Cytryny (nie przechowywać cytryn w temp. poniżej 7,5*C dłużej niż 2 tygodnie)
Grejpfruty
Ogórki
Ziemniaki dojrzałe

Grupa 6 a

Temperatura: 0 do 1*C
Wilgotność względna: 95–100 %

Lód: nigdy w kontakcie ze szparaga, winogronami i pieczarkami

Buraki czerwone
Endywia
Groch
Karczochy
Kukurydza słodka
Marchew
Pieczarki
Pietruszka
Pory (nie z winogronami)
Rabarbar
Sałata
Szparagi
Szpinak
Winogrona

Grupa 6 b

Temperatura: 0 do 1*C
Wilgotność względna: ok. 95–100 %

Lód: dopuszczony dla wszystkich

Brokuły
Chrzan
Cebula (nie sucha)
Kalarepa
Kapusta brukselska
Kapusta
Kalafiory
Selery korzeniowe
Selery naciowe
Rzodkiewki

Grupa 7

Temperatura: 13 do 18*C
Wilgotność względna: ok. 85–90 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem

Ziemniaki słodkie
Ziemniaki wczesne
Grupa 8

Temperatura: 0 do 1*C
Wilgotność względna: ok. 65–75 %

Lód: nigdy w kontakcie z produktem

Cebula sucha
Czosnek

Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem