Pestycydy szkodzą noworodkom
2007-12-06 00:00
Badania prowadzone we Francji wykazały, że wraz ze wzrostem udziału żywności ekologicznej w diecie (już od 25 proc. udziału w codziennym pożywieniu) wyraźnie zmniejsza się zawartość pozostałości pestycydów w mleku matek karmiących.
Ogólnie poziom pozostałości pestycydów w mleku kobiecym nie przekracza kilkunastu milionowych części grama, lecz już taka ilość zakłóca prawidłowy przebieg początkowego rozwoju dziecka.
Dieta oparta w 80 proc. o żywność ekologiczną znacznie zmniejsza ryzyko powstania wad rozwojowych.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie informacji prasowych Klaster Bioprodukt
Ogólnie poziom pozostałości pestycydów w mleku kobiecym nie przekracza kilkunastu milionowych części grama, lecz już taka ilość zakłóca prawidłowy przebieg początkowego rozwoju dziecka.
Dieta oparta w 80 proc. o żywność ekologiczną znacznie zmniejsza ryzyko powstania wad rozwojowych.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie informacji prasowych Klaster Bioprodukt
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem