Pod Poznaniem ruszy pierwsza na świecie fabryka pomidorowego soku, który ma pomóc w walce z rakiem
Produkcja soku z pomidorów, który ma ułatwić chorym walkę z nowotworami rozpocznie się pod koniec tego lata w Pobiedziskach koło Poznania - podaje Głos Wielkopolski.
Sok produkowany będzie w oparciu o patent profesora Piotra Chomczyńskiego. Będzie to pierwsza przetwórnia tego rodzaju w Polsce i na świecie.
Decydując się na inwestycję w Polsce, profesor postanowił skorzystać z unijnych dotacji dla przedsięwzięć innowacyjnych. Jego wniosek znalazł się na liście kilkuset projektów mających szansę na dotacje. Teraz czeka na podpisanie umowy z Ministerstwem Rozwoju Regionalnego. Do wytwarzania soku naukowiec wykorzysta wyniki swoich badań. Technologia powstała mniej więcej pięć lat temu. Została już opatentowana w USA i Europie.
Budynek spółki Cinna w Pobiedziskach powstawał prawie dwa lata. W najbliższych miesiącach zakład zostanie wyposażony w urządzenia, z których część zamówiono u krajowych producentów. Będzie to pierwsza przetwórnia tego rodzaju w Polsce i na świecie. Dotychczas profesor produkował ten sok wyłącznie w warunkach laboratoryjnych. Jeśli produkt będzie się cieszył dużym wzięciem, jego firma zostanie rozbudowana.
Przeczytaj więcej na ten temat w portaluspozywczym.pl
Źródło: Głos Wielkopolski
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl