Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Podstawowe produkty najdroższe na wsi

2007-11-09 00:00

Z raportu GUS wynika, że mleko, masło, mięso i wędliny są najdroższe na wsi, mimo że tam się je wytwarza. O raporcie pisze poniedziałkowy “Dziennik”.

Najwyższa cena mleka jest tam, gdzie produkuje się go najwięcej, czyli w województwach lubelskim, podlaskim i warmińsko-mazurskim. Podobnie jest z masłem i mięsem. Według wyliczeń gazety, za koszyk podstawowych produktów (chleb, mąka, mięso, wędliny, masło, ser, jaja, cukier, warzywa i owoce) w woj. pomorskim klient zapłaci 79 zł, a w mazowieckim 4,5 zł mniej.

Zdaniem ekspertów w regionach rolniczych jest drożej, bo znaczna część żywności trafia na eksport i do innych województw. Ponadto w tych regionach dominują małe sklepy, które mają wyższe koszty i dyktują w związku z tym wyższe ceny. Wiejskie sklepy zazwyczaj nie mają silnej konkurencji i nie muszą kusić klientów obniżkami. Andrzej Sadowski z Centrum im. Adama Smitha w Warszawie wyjaśnia, czym większe skupisko sklepów, tym większa konkurencja, a w efekcie niższe ceny. Przypomina też, że statystyki GUS mogą być niepełne. Nie uwzględniają np. handlu bezpośredniego, a na wsiach wiele produktów kupuje się dużo taniej bezpośrednio od rolnika.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie PPR, Gazeta Wyborcza i Dziennik

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem