Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Polacy nie kupują żywności ekologicznej

2007-11-06 00:00

Zakupy w sklepach ekologicznych to luksus, na jaki nie stać większości Polaków. Około 80% ekoproduktów powstałych w Polsce trafia na eksport.


Rolnictwo ekologiczne stanowi jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, zwłaszcza w Unii Europejskiej. Tymczasem prof. Stanisław Zięba z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że do 2013 r. udział żywności ekologicznej w całym polskim rynku spożywczym może wynieść zaledwie 3-4%. Dla porównania w Wielkiej Brytanii do 2010 r. takie produkty będą stanowiły około 30%.


W ubiegłym roku żywność ekologiczną wytwarzało w Polsce 9200 gospodarstw. 159 przetwórni korzystało z surowców ekologicznych, czyli wyprodukowanych bez chemicznych środków ochrony roślin. Liczba zakłądów tego typu mogłaby wzrosnąć, gdyby nie kłopoty z pozyskaniem ekologicznego surowca.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło w marcu trzyletnią kampanię promocyjną, która ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę rozwoju ekologicznych gospodarstw w Polsce. Ideałem byłoby osiągnięcie średniego poziomu z Unii Europejskiej, gdzie gospodarstwa ekostanowią 3%
ogólnej liczby gospodarstw rolnych. Jednak w Polsce potrzeba przede wszystkim odpowiedniej strategii rozwoju rynku ekożywności.


Źródło: fresh-market.pl na podstawie „Rzeczpospolita"

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem