Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Polskie warzywa nieszkodliwe

2011-05-30 00:00
W Polsce nie ma w sprzedaży owoców i warzyw, które zagrażałyby zdrowiu konsumentów powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki. Odniósł się tak do sprawy zatruć pokarmowych w Niemczech u osób, które spożyły ogórki pochodzące z Hiszpanii. - informuje portal rp.pl za PAP

W czwartek mikrobiolodzy z Hamburga zidentyfikowali źródło zakażeń. Obecność EHEC, czyli groźnego szczepu pałeczek okrężnicy Escherichia coli, stwierdzono na ogórkach sałatkowych z Hiszpanii, sprzedawanych na targu hurtowym w Hamburgu. W ciągu tygodnia w Niemczech potwierdzono w sumie 800 przypadków choroby, wywołanych przez tę bakterię.

- W Polsce nie ma tej partii ogórków, które zagroziły zdrowiu niemieckim obywateli. Informuję, że produkcja krajowa jest w pełni bezpieczna" - podkreślił Marek Sawicki. Poradził, by konsumenci kupowali krajowe warzywa, które są, jak mówił, "bezpieczne, smaczne i najbardziej przystosowane do naszych potrzeb żywnościowych".

Sawicki przypomniał, że nad bezpieczeństwem żywności w Polsce czuwa kilka inspekcji - Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcja Handlowa, a w kwestii mięsa jest to Inspekcja Weterynaryjna.

Rzecznik prasowy Państwowej Inspekcji Sanitarnej Jan Bondar poinformował, że Niemcy zawiadomili o znalezieniu niebezpiecznych szczepów bakterii w dwóch partiach ogórków - jedna znalazła się na rynku niemieckim, druga duńskim. W związku z tym Główny Inspektor zarządził od środy wzmożoną kontrolą importowanych warzyw.

Czytaj więcej

Źródło: rp.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem