Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Problematyczne chwasty na polu kapusty pekińskiej

2010-05-12 00:00
Kapusta pekińska jest warzywem, które coraz chętniej sadzone jest przez polskich producentów. Swoją coraz większą popularność zawdzięcza dużej plenności, krótkiemu okresowi wegetacji oraz zdolnościom przechowalniczym. Ostatnie miesiące br. pokazały, że jest ono także warzywem opłacalnym pod względem ekonomicznym i cieszy się spory zainteresowaniem wśród firm handlowych i eksportowych.

Jest to jednak warzywo bardzo wymagające pod względem agrotechnicznym. Jednym z najgorszych wrogów kapusty pekińskiej są chwasty. Wpływają one bardzo negatywnie na wielkość i jakość plonu tego warzywa, utrudniają także inne zabiegi agrotechniczne.

Ze względu na krótki okres wegetacyjny, na plantacjach kapusty pekińskiej nie wolno stosować żadnych herbicydów. Jest to bardzo uciążliwe i wielu producentów chętnie ominęłoby ten zakaz. Niektórzy próbują korzystać z zaleceń przygotowanych dla kapusty głowiastej i odchwaszczać herbicydami przygotowanymi dla tego gatunku, co jest istotnym błędem.

Plantacje kapusty pekińskiej można odchwaszczać metodami nie wymagającymi stosowania herbicydów. Ważna jest także profilaktyka, m. in. uprawa kapusty na stanowiskach wstępnie jak najmniej zachwaszczonych oraz unikanie nawozów organicznych, które mogą zawierać nasiona chwastów.

Przed posadzeniem lub wysianiem kapusty, występowanie chwastów można ograniczyć poprzez zabiegi agrotechniczne polegające na kilkukrotnym bronowaniu bądź kultywatorowaniu. Istnieje ewentualnie możliwość w okresie przed posadzeniem lub wysianiem kapusty pekińskiej użycia herbicydów z grupy glifosatów.

Podczas wzrostu kapusty pekińskiej na polu w razie konieczności można zastosować zabiegi mechanicznego odchwaszczania. Jest to jednak bardzo kłopotliwe i należy to robić z wielkim wyczuciem. Kapusta pekińska bowiem ma bardzo słaby i płytko osadzony system korzeniowy. Pielenie ręczne bądź mechaniczne należy robić na bardzo płytkiej głębokości około 2 – 3 cm.


Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem