Producenci żywności regionalnej i ekologicznej nie chcą dotacji
Producenci żywności regionalnej i ekologicznej nie chcą korzystać z dotacji dla nich przeznaczonych. Do tej pory do AR wpłynęło 10 tysięcy wniosków, co wyczerpuje jedynie 1/10 przyznanego limitu. Powód? Zbyt skomplikowane procedury - informuje Dorota Florczyk z Redakcji Rolnej TVP.pl
Pomoc finansowa przewidziana jest na okres 5 lat i przysługuje rolnikom wytwarzającym żywność w ramach tak zwanych systemów jakości. Wysokość dotacji zależy od rodzaju wytwarzanej żywności.
Przewidziane są następujące stawki:
- Najwyższa - 3 200 złotych rocznie dla producentów tzw. Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności oraz Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych
- Ok. 2 500 zł rocznie do produkcji integrowanej
- Ok. 1 500 zł przysługuje w systemie "Jakość i Tradycja"
- Najniższe stwaki przewidziane są dla rolnictwa ekologicznego.
O wsparcie mogą ubiegać się gospodarze posiadający odpowiednie certyfikaty lub świadectwa jakości handlowej oraz dowody księgowe potwierdzające poniesione wydatki.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: http://ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl