Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Prognoza rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce i w Europie

2009-08-11 00:00

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA ocenia, w najbliższych latach spodziewany jest w Polsce dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego, przede wszystkim owoców i warzyw.
Organizacja szacuje, że w najbliższych latach około 5-10 proc. produktów ogrodniczych będzie pochodzić z upraw ekologicznych.

W ubiegłym roku ekologiczne warzywa uprawiane były na powierzchni ok. 8,7 tys. ha, rolnicy uzyskali z nich 24,4 tys. ton warzyw. Produkcja owoców ekologicznych była na zbliżonym poziomie i wyniosła 25,5 tys. ton.

Łącznie uprawy ekologiczne w 2008 r. zajmowały 300 tys. hektarów (dla porównania w 2004 r. było to 166 tys. hektarów). Większość to łąki i pastwiska (46 proc.) oraz uprawy rolnicze, takie jak np. zboża (43 proc.) Plantacje jagodowe i uprawy sadownicze stanowią 10 proc. upraw ekologicznych, a warzywa - tylko 1 proc.

Produkcją ekologiczną w naszym kraju w 2008 r. zajmowało się 15206 gospodarstw rolnych; w 2005 r. - 7182. Najwięcej ekologicznych gospodarstw w ub.r. było w Małopolsce (2124), Podkarpaciu (1927) oraz w województwie lubelskim (1609).

W opinii FAPA, rozwojowi rolnictwa ekologicznego w Polsce sprzyja stosunkowo czyste środowisko i korzystne warunki klimatyczne, a także unijne dotacje. Unia dopłaca do produkcji ekologicznej żywności od 260 zł na hektar rocznie (dla użytków zielonych), do 1800 zł (dla upraw sadowniczych i jagodowych).

Przeczytaj więcej na ten temat w Pierwszym Portalu Rolnym

Źrodło: www.ppr.pl

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem