Raport IJHRS z wynikami kontroli dot. jakości handlowej świeżych owoców i warzyw
Na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowano trzy nowe raporty m.in. z wynikami kontroli dot. jakości handlowej świeżych owoców i warzyw:
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw: truskawek, sałaty, ogórków, szparagów i cykorii oraz pieczarek, w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w odpowiednich rozporządzeniach Komisji WE. Ponadto kontrolą objęto inne niż priorytetowe gatunki owoców i warzyw, tj.: jabłka, owoce cytrusowe, winogrona, gruszki, brzoskwinie, czereśnie, kiwi, awokado, nektarynki oraz pomidory, cebulę, paprykę, marchew, czosnek, kapustę, kalafiory, pory, selery.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 168 podmiotach gospodarczych, w tym przede wszystkim w hiper i super – marketach (58 proc. wszystkich skontrolowanych podmiotów), w małych, średnich i dużych sklepach detalicznych (33 proc. wszystkich skontrolowanych podmiotów)oraz w hurtowniach i centrach dystrybucyjnych (9 proc. skontrolowanych podmiotów). Kontrolą w zakresie jakości handlowej objęto ogółem 987 partii o łącznej masie 85 t,
w tym:
- 197 partii świeżych owoców o masie 11 t,
- 625 partii świeżych warzyw o masie 68 t,
- 165 partii pieczarek o masie 6 t.
III. WYNIKI KONTROLI
W zakresie:
- wymagań minimalnych
Wymagań minimalnych, nie spełniało 46 partii owoców i warzyw oraz pieczarek (5 proc. partii skontrolowanych) o łącznej masie 1,3 t, (2 proc. masy partii), w tym 2 partie pieczarek o masie 18 kg.
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie IJHRS
Źródło: IJHRS