Rośliny modyfikowane genetycznie mogą zatruć
Z każdym miesiącem pojawiają się nowe informacje o tym, że genetycznie modyfikowana żywność nie jest obojętna dla zdrowia człowieka - pisze Łukasz Rawa w portaluspozywczym.pl.
Rośliny GM są źródłem alergii, zatruć i mogą powodować nieznane jeszcze koumplikacje i nowe choroby - informuje Szymon Surmacz z Instytutu Spraw Obywatelskich.
„Technologia, którą przedstawia się zazwyczaj jako jedno z największych osiągnięć ludzkości, jest bardzo niestabilna. Rozsądek nakazywałby prowadzenie dalszych działań i pozostawienie eksperymentów w laboratoriach. Nikt nie potrafi precyzyjnie określić, jakie zmiany przyniesie uwalnianie GMO do środowiska naturalnego, ani jaki dokładnie mają one wpływ na zdrowie człowieka" - czytamy w raporcie przygotowanym przez Instytut Spraw Obywatelskich w ramach kampanii „Naturalne geny".
Przeczytaj więcej na ten temat w portaluspozywczym.pl
Źródło: www.portalspozywczy.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl