Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Rynek żywności ekologicznej warty 50 mln euro

2011-05-19 00:00
Według opinii ekspertów z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart 50 mln euro i będzie się dynamicznie rozwijał w Europie i na świecie. - informuje portal rp.pl

Dla porównania wartość rynku ekożywności w Czechach wynosi 68 mln euro, na Węgrzech - 25 mln euro, w Estonii - 12 mln euro, w Bułgarii - 5 mln euro, a na Słowacji i w Rumunii odpowiednio: 4 i 3 mln euro.

- Światowy rynek takiej żywności jest wyceniany na 55 mld dolarów - powiedział w środę na konferencji prasowej dr Krzysztof Jończyk z IUNG - PIB w Puławach. Dodał, że jego wartość wzrosła w 2009 roku o ponad 200 proc. w stosunku do 2000 r.

W Polsce działa prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych. Prowadzą one działalność na ponad 400 tys. hektarów, co stanowi ok. 2,5 proc. ogółu użytków rolnych w kraju. Takich gospodarstw przybywa z roku na rok. W 2008 roku było ich o ponad 5 tys. mniej.

Czytaj więcej

Źródło: rp.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem