Spadła wielkość produkcji soków z owoców i warzyw
2009-07-22 00:00
Z danych GUS wynika, że w miesiącach styczeń - maj 2008 r. w jednostkach zatrudniających powyżej 49 osób wyprodukowano o ok. 2 proc. mniej soków z owoców i warzyw w stosunku do analogicznego okresu w ub. r., tj. łącznie ok. 2411 tys. hl - podaje dział analityczny Banku Gospodarki Żywnościowej.
Szczególnie silny spadek produkcji odnotowano w maju (o 10 proc. r/r, do 451 tys. hl). Spadek produkcji może wynikać m.in. ze spadku zapotrzebowania na soki w warunkach globalnego spowolnienia gospodarczego i wzrostu zainteresowania tańszymi substytutami.
Źródło: www.portalspozywczy.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem