Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Substancje szkodliwe i pestycydy w ogrodnictwie

2009-08-18 00:00

Jak informuje serwis Wiadomości Rolnicze Polska Komisja Europejska wprowadziła kolejne zmiany w dopuszczalnych zawartościach substancji szkodliwych i pozostałości pestycydów w produktach rolnych, w tym także i ogrodniczych. Rozporządzenie dotyczy dwóch substancji – azoksystrobiny oraz fludioksomilu.

Maksymalna, dopuszczona pozostałość azoksystrobiny w zależności od rodzaju produktów ogrodnictwa będzie wynosiła od 0,05 mg/kg do 5 mg/kg.

Dla owoców cytrusowych, fasoli, karczochów poziom azoksystrobiny wyniesie 1 mg/kg, dla kapusty pekińskiej – 5 mg/kg dla jeżyn, malin i sałat 3 mg/kg, dla winogron, truskawek, bananów, pomidorów, papryki, dymki oraz porów – 2 mg/kg, dla orzechów 0,1 mg/kg dla wybranych owoców tropikalnych, cykorii, grochu, i kalarepy – 0,2 mg/kg, dla selera i kapusty 0,3 mg/kg i dla pozostałych produktów ogrodnictwa odpowiednio po 0,05 mg/kg.

Przeczytaj więcej na ten temat w Wiadomościach Rolniczych Polska

Źrodło: www.wrp.pl

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem