Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Świeżość pomidorów

2011-04-27 00:00

Obecnie na rynku mamy ofertę polskich pomidorów oraz pomidorów z importu. Problemy z jakością towaru występują zwykle na końcu zbioru z danego miejsca uprawy.

Pomidory pod względem jakości podlegają pod normę szczegółową zawartą w rozporządzeniu (WE) Nr 1580/2007 (z późn. zm).

W normie podane jest, że pomidory w klasie I mają być jędrne. Co to znaczy? Podczas kontroli, jędrność można sprawdzić naciskając na pomidor palcem, jeśli pomidor jest jędrny to nie pozostaje na powierzchni ślad od nacisku.
O świeżości pomidorów świadczy też świeżość szypułki i działek kielicha, jeśli pomidory je posiadają. Szypułka i kielich powinny być świeże i zielone. Podczas długiego i niewłaściwego przechowywania można zaobserwować na szypułce ślady pleśni.

Często pomidor nieświeży to znaczy przejrzały. Jest wtedy miękki, nie jest jędrny, jest szklisty, a po przekrojeniu wycieka z niego sok.

Zdrowy pomidor dojrzewa równomiernie. Jeśli na skórze są przebarwienia, to być może są to objawy infekcji. Pomidor przechowywany w zbyt niskiej temperaturze (poniżej 8 st. C) nie dojrzeje równomiernie, będzie szklisty, miękki.
Zdrowe pomidory można przechowywać w temperaturze od 8 – 15 st. C. (zależy od stopnia dojrzałości), przy wilgotności względnej 90% nawet do trzech tygodni. Pomidory zapalone praktycznie nie produkują etylenu, ale są na niego wrażliwe. Wynika z tego, że przechowywanie zapalonych pomidorów razem z produktami wydzielającymi dużo etylenu (np. jabłka, gruszki) spowoduje ich szybkie dojrzewanie. Natomiast pomidory dojrzałe wydzielają etylen, ale nie są na niego wrażliwe. Ważne to jest, gdy klient zamawia towar o konkretnym stopniu dojrzałości.

Artykuł ze zdjęciami w formacie pdf

Krystyna Szymańska

www.freshquality.pl


Zapraszam handlowców na krótkie szkolenie w dniu 7 czerwca, omawiające zagadnienia jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Odpowiemy na pytania: jak zamawiać towar, jak działać w zgodzie z przepisami, jak oznakować produkt, w jakich warunkach transportować i magazynować świeże owoce i warzywa.

Kontakt: 667 909 999

mail: krystyna.szymanska|freshquality.pl| |krystyna.szymanska|freshquality.pl

skype: krystyna.freshquality

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem