Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Świeżość zielonych ogórków

2011-04-04 00:00

Obecnie w obrocie dostępne są ogórki z importu i produkowane w kraju. Handlowcy chętnie kupują te rodzimej produkcji, konsumenci również.

Przypominamy, że zgodnie z przepisami, na etykiecie opakowania jest obowiązek podawania (oprócz innych informacji) kraju pochodzenia towaru. W sklepach, gdy produkt sprzedawany jest na sztuki lub kg, na wywieszce również musi być podany kraj pochodzenia.

Jak sprawdzić świeżość ogórków ?


Cechy świeżych ogórków:
-  jędrne,
-  dość twarde,
-  skórka jest najczęściej błyszcząca,
-  nie mają przebarwień skóry i miąższu,
-  miąższ jest jędrny, zielonkawy,
-  szypułki są świeże,
-  często mają na końcach pozostałość kwiatu.

Tracąc świeżość ogórki:
-  stają się miękkie, najpierw końce,
-  skórka matowieje,
-  występuje zmiana koloru skórki na jasnozieloną do żółtej,
-  miąższ staje się gąbczasty, miękki, z przebarwieniami,
-  obserwuje się rozwój chorób bakteryjnych i grzybowych.

W celu maksymalnego wydłużenia trwałości (do dwóch tygodni), zielone ogórki należy przechowywać w temperaturze 8 – 11 st.C i wilgotności względnej 90 – 95 %. Ogórki są wrażliwe na etylen, więc nie powinny być magazynowane obok np. jabłek, czy gruszek. Przed nadmierną utratą wilgoci chroni często stosowana folia, w którą są pakowane pojedyncze ogórki lub perforowany worek foliowy na 5 kg. W folii, niestety szybciej rozwijają się pleśnie i dlatego taki towar trzeba dokładnie sprawdzać podczas przyjmowania do magazynu.

Jakość świeżych ogórków reguluje norma ogólna UE. Jeśli deklarujemy klasę jakości, oznacza to, że jakość towaru musi być zgodna z normą EKG/ONZ. Według tej normy określa się wymagania minimalne, wielkość dopuszczalnych wad w zależności od klasy jakości, między innymi: wady kształtu, dopuszczalną krzywiznę ogórka, wielkość ogórka, sposób sortowania. Pamiętać należy, że norma ogólna nie reguluje wielkości ogórków, krzywizny, wielkości wad. Produkt musi spełniać tylko wymagania minimalne. Z tego powodu, często dochodzi do nieporozumień pomiędzy dostawcami a odbiorcami tego towaru.  
   
Artykuł ze zdjęciami w formacie pdf

Krystyna Szymańska
www.freshquality.pl


 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem