Szklarnie bez gazu
W celu wyeliminowania skażenia środowiska naturalnego przez ograniczenie emisji dwutlenku węgla, w Holandii zaprojektowano szklarnę zwaną falenopsisem, wykorzystującą naturalną energię cieplną.
Pierwsza taka szklarnia została zbudowana według pomysłu Maurice'a van der Hoorna w miejscowości Ter Aar i zajmuje 15 tys. metrów kwadratowych. Centrum działania całego falenopsisu jest system chłodząco-grzewczy.
Zimą szklarnia ogrzewana jest energią cieplną pobraną latem. Ciepło jest gromadzone pod szklarnią w wodonośnych warstwach piasku o grubości 80-100 m. Latem szklarnie są chłodzone przez te same warstwy wodonośne, wydzielające zimną wodę na zasadzie wciągania ciepłego powietrza. W każdym segmencie szklarni znajduje się 64 konwertery i zimą pompy grzewcze dostarczają wodę o temperaturze 50 stopni Celsjusza.
Do działania całego systemu potrzebna jest tylko energia elektryczna pobierana z systemu lokalnego. Konstrukcje budzą zainteresowanie producentów warzyw spod osłon w całej Holandii i już mnożą się zamówienia.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie „Florentine Jagers op Akkerhuis”