Wciąż drogie owoce i warzywa
Drogo, coraz drożej - mówią na zielonych rynkach hurtowych. Absolutne rekordy bije biała kapusta. Jej ceny są nawet trzy razy wyższe niż przed rokiem. W odwrotnej tendencji tylko ogórki, które z każdym dniem tracą na wartości. - informuje Anna Katner z Redakcji Rolnej TVP.pl
Na rynkach hurtowych na południu Polski wyraźnie widać skutki powodzi i suszy. Towaru jest mniej niż w zeszłym roku, często jakość pozostawia wiele do życzenia.
Wspomniana kapusta jest prawie na wagę złota. Za główkę klienci rynków hurtowych płacą już nawet ponad 4 złote. Wiele upraw zostało doszczętnie zniszczonych, więc ci, których klęski nie dotknęły mają szansę na zysk.
WARZYWA
rynki hurtowe zł/kg
Kapusta biała 1,50-4,50
Pomidory gruntowe 0,50-2,00
spod osłon 0,80-3,50
Ogórki krótkie 0,40-1,30
Choć można już kupić pomidory gruntowe, to wciąż królują te ze szklarni, bo są lepszej jakości.
A na rynku owoców podobnie. Drogie śliwki i jabłka. Te drugie we wrześniu zwykle szykowane są już na eksport na wschód, ale marne szanse, że tak się stanie. „Na razie kontrahenci dzwonią, słyszą cenę i siadają z wrażenia” – mówią na sandomierskim rynku ogrodniczym.
OWOCE
rynki hurtowe zł/kg
Śliwki 1,00-4,50
Brzoskwinie 2,00-4,00
Jabłka
Paulared 2,00-3,00
Genewa 2,00-3,00
Antonówka 2,00-2,50
Na razie wybór tegorocznych jabłek nie jest duży, a ceny bardzo wysokie. W hurcie kilogram odmiany Paulared kosztuje nawet 3 złote. Genewa od 2 do 3, Antonówka do 2,5 złotego za kilogram.
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl