Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wiosna dotarła na targowiska

2010-04-22 00:00
Na poznańskich targowiskach powoli widać pierwsze wiosenne akcenty. Na straganach pojawił się świeży szpinak, rabarbar i zielony koperek. Na wielu straganach kupujących kuszą białe szparagi. Kupujących jest jednak niewielu. Zdecydowanie odstraszają ich ceny, a niektórzy boją się, że wczesne warzywa i owoce zawierają sporo szkodliwych związków.

Truskawki również już są w cenie 12 zł/kg, ale jeszcze nie krajowe. Na te nasze trzeba jeszcze poczekać około trzech tygodni. Na rynku Jeżyckim za pęczek szparagów zapłacimy od 8 do 12 złotych (w zależności od wielkości). Obiad ze świeżych nowalijek na razie jeszcze sporo kosztuje. Żółta fasolka szparagowa, która dopiero co pojawiła się na targowisku kosztuje 42 zł/kg. Kilogram szpinaku to wydatek 6 złotych, a cena kilograma rabarbaru to 7 złotych. Lada dzień powinna pojawić się młoda kapusta, kalafiory, a potem truskawki.

Od kilku dni na targowiskach i w sklepach warzywniczych można kupić ogórki małosolne. Ich cena nie jest jednak zachęcająca, bo kilogram świeżo zakiszonych ogórków kosztuje bowiem od 20 do 28 złotych. Jednak na brak klientów ich sprzedawcy nie narzekają ogórków bo wielu amatorów małosolnych nie może oprzeć się pokusie. Nowością na targowiskach są też krajowe pomidory. Na niektórych stoiskach można kupić nawet odmianę malinową. Kosztują od 8 do 11 zł/kg. Na razie są to pomidory szklarniowe. Z krajowych świeżych warzyw można już kupić zielony koperek, który do niedawna dostępny był tylko z importu.

Źródło: za Polska. Głos Wielkopolski: Poznań
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem