Zagrożone zdrowie pszczół
Główny specjalista ds. pszczół, Lucyna Palicka, uważa, że wymieranie rodzin pszczelich od kilku lat występuje na dużą skalę. Sprawcami tego zjawiska są: roztocza warroza, wirusy, bakterie i grzyby, które występują powszechnie i wpływają na siebie wzajemnie. Aby uchronić pszczele rodziny przed chorobami, należy przestrzegać kilkunastu zasad, z których najważniejsze to: utrzymywanie silnych rodzin w pasiece oraz odpowiedniej higieny w ulach i ich otoczeniu, przestrzeganie terminów karmienia.
Drugim ważnym powodem wymierania pszczół jest zatrucie chemicznymi środkami ochrony roślin. Według analiz specjalistów, co roku od 5 do 20 proc. owadów ulega zatruciu, z tego połowa na uprawach rzepaku, a kolejne 25 proc. ulega częściowemu podtruciu.
Ekonomiczne efekty procesu zapylania są co najmniej 10-krotnie wyższe niż dochody ze sprzedaży produktów pszczelich - miodu, pyłku, mleczka itd. Należałoby uświadomić sobie, że pszczoły miodne mają ogromne znaczenie dla środowiska i dla całej gospodarki człowieka.