Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zagrożone zdrowie pszczół

2012-03-27 09:00
Źródło: fresh-market.pl za portalspozywczy.pl (ik)

Główny specjalista ds. pszczół, Lucyna Palicka, uważa, że wymieranie rodzin pszczelich od kilku lat występuje na dużą skalę. Sprawcami tego zjawiska są: roztocza warroza, wirusy, bakterie i grzyby, które występują powszechnie i wpływają na siebie wzajemnie. Aby uchronić pszczele rodziny przed chorobami, należy przestrzegać kilkunastu zasad, z których najważniejsze to: utrzymywanie silnych rodzin w pasiece oraz odpowiedniej higieny w ulach i ich otoczeniu, przestrzeganie terminów karmienia.

Drugim ważnym powodem wymierania pszczół jest zatrucie chemicznymi środkami ochrony roślin. Według analiz specjalistów, co roku od 5 do 20 proc. owadów ulega zatruciu, z tego połowa na uprawach rzepaku, a kolejne 25 proc. ulega częściowemu podtruciu.

Ekonomiczne efekty procesu zapylania są co najmniej 10-krotnie wyższe niż dochody ze sprzedaży produktów pszczelich - miodu, pyłku, mleczka itd. Należałoby uświadomić sobie, że pszczoły miodne mają ogromne znaczenie dla środowiska i dla całej gospodarki człowieka.

Słowa kluczowe: sadownictwo, rolnictwo, rośliny
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE