Zastosowanie kukurydzy do produkcji biogazu
"Kukurydza powinna być używana w kuchni a nie w fabrykach produkujących biogaz" – takie poglądy można usłyszeć coraz częściej zarówno w mediach jak i w wypowiedziach osób pytanych w sondażach - pisze Tomasz Kodłubański w serwisie rolnicy.com.
Skąd ta obawa przed stosowaniem popularnej rośliny konsumpcyjnej i przemysłowej do wytwarzania ekologicznej energii?
Ludzie obawiają się, że wytwarzanie elektryczności w taki sposób spowoduje wzrost cen żywności. Jednak obawy te są nieuzasadnione gdyż do produkcji biogazu używa się głównie łodyg kukurydzy bez kolb zawierających ziarno. Obecnie nowoczesne technologie przetwarzania odpadów rolnych oraz pozostałości po roślinach gospodarczych pozwalają wygenerować o 30 proc. więcej biogazu niż w konwencjonalnych przetwórniach. Wytwarzanie biogazu z odpadów roślinnych jest znacznie trudniejsze pod względem technologicznym niż przy użyciu czystej kukurydzy.
Przeczytaj więcej na ten temat w serwisie rolnicy.com
Źródło: www.rolnicy.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl