Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Zdrowie i uroda dla każdego

2007-11-08 00:00

Zdrowi, piękni, pełni energii. Tacy będziemy przez cały rok, jeśli częściej będziemy jadać owoce i warzywa. Anna Miszczyk w „Serwisie Głosu Pomorza” proponuje, by dzień rozpoczynać od szklanki soku, do drugiego śniadania jadać jabłko lub gruszkę. Zachęca, by do obiadu dołączać wszelkiego rodzaju surówki i sałatki, a na deser zjeść owocową sałatkę, banana lub mandarynki.

Nie można zapominać o dzieciach. Różnorodne warzywa i owoce powinny być podawane im w jak najbardziej atrakcyjnej formie. Warzywa i owoce są jednym z głównych źródeł witamin i składników mineralnych, niezbędnych do procesów przemiany materii. Ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń w organizmie. Witamina C pomaga utrzymać odporność i młody wygląd, beta-karoten przekształcany w witaminę A odpowiada między innymi za rozwój organizmu oraz stan skóry, błon śluzowych i narządu wzroku.

Warzywa i owoce dostarczają również innych witamin, takich jak: kwas foliowy (wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego, a jego niedobory w czasie ciąży mogą prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego płodu i do poronień), niacyna, witamina K (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krzepnięcia krwi) oraz makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, siarka) i mikroelementów (żelazo, miedź, cynk, mangan, kobalt). Wśród składników mineralnych zawartych w owocach i warzywach przeważają pierwiastki zasadowe, dlatego też mają one działanie alkalizujące w organizmie.

Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi również takie związki jak flawonoidy, antocjany, garbniki, fitoncydy, terpeny i szereg innych, które działają jak przeciwutleniacze i wzmacniają działanie witamin. Mają również działanie przeciwzapalnie, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe.

Osoby regularnie spożywające warzywa i owoce rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, ponieważ wraz z produktami roślinnymi dostarczają organizmowi duże ilości potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek, zwłaszcza mięśnia sercowego oraz ma korzystny wpływ na utrzymane prawidłowego ciśnienia krwi.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie „Serwisu Głosu Pomorza” (autorka Anna Miszczyk)

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem