Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Zła jakość polskiej żywności

2009-12-04 00:01

Jakość polskiej żywności w polskich sklepach i hurtowniach pozostawia wiele do życzenia. Dotyczy to szczególnie mleka, mięsa oraz miodu - informuje Beata Drewnowska z Rzeczpospolitej, powołując się na wyniki kontroli Inspekcji Handlowej.

W przypadku mięsa największe zastrzeżenia dotyczyły: niewłaściwej konsystencji, niskiej zawartości białka i skrobi (jako przykład Rzeczpospolita podaje parówki cielęce, które jak się okazało, nie zawierały cielęciny, a jedynie aromat tego mięsa).

W przypadku masła i jego przetworów, częstym problemem okazało się fałszowanie masła. Zgodnie z prawem nazwa "masło" zarezerwowna jest dla produktów zawierających 80—90 proc. tłuszczu mlecznego. Tymczasem nadal popularne jest dokładanie zbyt dużej ilości tłuszczów roślinnych i określanie produktu mianem np. "masło extra — produkt złożony maślany".

Nieprawidłowością w przypadku miodu okazał się przede wszystkim brak lub znikoma ilość pyłków, np. lipowych w miodach nazywanych lipowymi.

Pracownicy Inspekcjhi Handlowej skontrolowali niemal 9 tys. partii produktów.

Więcej na ten temat przczytasz w informacjach ekonomicznych Rzeczpospolitej

Źródlo: www.rp.pl

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem