Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zmiany w unijnych przepisach dotyczących jakości owoców i warzyw

2011-07-05 00:00

Opublikowano Rozporządzenie Wykonawcze Komisji UE Nr 543/2011 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.

Oto niektóre zmiany dotyczące jakości handlowej świeżych owoców i warzyw:
 
1.  Wyjątki i zwolnienia w stosowaniu norm: dodano punkt zwalniający ze stosowania norm dla produktów sprzedawanych jako kiełki jadalne
 
2.  Nie jest wymagane przestrzeganie ogólnej normy handlowej w odniesieniu do:
a)  grzybów nieuprawnych objętych kodem CN 0709 59,
b)  kaparów objętych kodem CN 0709 90 40,
c)  gorzkich migdałów objętych kodem CN 0802 11 10,
d)  migdałów łuskanych objętych kodem CN 0802 12,
e)  orzechów laskowych łuskanych objętych kodem CN 0802 22,
f)  orzechów włoskich łuskanych objętych kodem CN 0802 32,
g)  orzechów sosny objętych kodem CN 0802 90 50,
h)  orzeszków pistacjowych objętych kodem CN 0802 50 00,
i)  orzechów makadamia objętych kodem CN 0802 60 00,
j)  orzechów pekan objętych kodem CN ex 0802 90 20,
k)  innych orzechów objętych kodem CN 0802 90 85,
l)  suszonych plantanów objętych kodem CN 0803 00 90,
m)  suszonych owoców cytrusowych objętych kodem CN 0805,
n)  mieszanek orzechów tropikalnych objętych kodem CN 0813 50 31,
o)  mieszanek innych orzechów objętych kodem CN 0813 50 39,
p)  szafranu objętego kodem CN 0910 20.
Punkty od h) do o) zostały wprowadzone w nowym rozporządzeniu.
 
3.  W celu dostosowania do norm EKG/ONZ wprowadzono zmiany w treści normy ogólnej oraz norm szczegółowych.
Szczególnie należy zwrócić uwagę na:
-  wprowadzenie w normie ogólnej i w tolerancjach klasy II dopuszczalnych 2% owoców z objawami zepsucia,
-  wprowadzenie klasy ekstra w normie na paprykę,
-  dodatkowych parametrów określających stopień dojrzałości cytrusów (zawartość cukrów i minimalny stosunek cukrów do kwasów),
-  sposób określania wielkości brzoskwiń i nektaryn,
-  dopuszczenie braku jednolitości brzoskwiń i nektaryn w klasie II,
-  możliwość sortowania gruszek wg masy.
 
Szczegółowe zmiany w normach będą omawiane w następnych artykułach.  
 
Rozporządzenie można znaleźć na stronie http://eur-lex.europa.eu/pl/index.htm

Krystyna Szymańska

www.freshquality.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem