Znakowanie a jakość. Część 2
2007-10-19 00:00
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych wspólnotowymi normami jakości handlowej
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie. Generalnie są to:
- nazwa i adres pakującego i / lub wysyłającego
- nazwa produktu, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz
- kraj pochodzenia
- klasa jakości
Informacje dotyczące nazwy odmiany lub typu handlowego, wielkości, masy netto, liczby sztuk i innych jest uzależnione od wymagań poszczególnych norm.
Przepisy zezwalają zastąpić informacje identyfikujące producenta na: - kod pakującego i / lub wysyłającego poprzedzony oznaczeniem ”pakujący i / lub wysyłający” lub odpowiednim skrótem - dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań detalicznych zamkniętych
- nazwa i adres sprzedającego z siedziba we Wspólnocie, poprzedzona oznaczeniem „zapakowane dla” lub równoznacznym oznaczeniem – wyłącznie dla opakowań detalicznych zamkniętych. W tym przypadku etykieta musi również zawierać kod przedstawiający pakującego i / lub wysyłającego.
Jakie trudności mamy z tymi przepisami?
Sprzedający bardzo często nie etykietują opakowań. Czasami producenci etykietują kartony nieczytelnie lub informacje są niepełne. Przepisy jednoznacznie precyzują, że informacje należy napisać w jednym polu widzenia, a etykieta ma być na trwale przymocowana do opakowania. Najtrudniej zaetykietować worki raszlowe, producenci często stosują przywieszki, wszywki lub kartki wewnątrz worka. Przyklejanie etykiet samoprzylepnych w tym przypadku mija się z celem, bo odklejają się.
Opakowania zbiorcze zawierające opakowania detaliczne
Wymagania dotyczące znakowania zawarte w normach wspólnotowych dopuszczają brak oznakowania opakowań zbiorczych, w przypadku kiedy zawierają one opakowania detaliczne dobrze widoczne z zewnątrz i oznakowane w sposób zgodny z przepisami wspólnotowymi.
Jeśli opakowania takie znajdują się na paletach, to z dwóch stron należy umieścić widoczną etykietę zbiorczą i podać informacje zgodnie ze standardem.
Krystyna Szymańska
Przeczytaj także:
Jakość a przepisy
Znakowanie a jakość. Część 1 - specjalne oznakowanie opakowań
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem