Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Znakowanie a jakość. Część 3

2007-11-03 00:00

Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych wspólnotowymi normami jakości handlowej

Jak znakujemy owoce i warzywa transportowane luzem?

W przypadku owoców i warzyw transportowanych luzem tzn. ładowanych bezpośrednio na TIR (np. arbuzy), informacje wymagane w normach muszą być podane w dokumentach umieszczonych wewnątrz środka transportu.

Jak znakujemy opakowania detaliczne?

W przypadku produktów pakowanych w opakowania detaliczne, oprócz informacji wymaganych w normach, należy podać również masę netto lub ilość sztuk – chyba, że ilość sztuk jest widoczna i policzalna.

Czasami sklepy stosują określenie "eksponować do…" – jest to informacja dodatkowa dla pracowników stoisk w marketach, podająca do kiedy mogą sprzedawać dany produkt. Może to sugerować, że świeże owoce i warzywa mają termin przydatności lub termin zgodności z normą. Trzeba wyraźnie powiedzieć, że owoce i warzywa są zgodne z normą jakości handlowej, gdy ją spełniają, a jak długo, to zależy od wielu czynników.

Podstawowy czynnik to odpowiednia temperatura przechowywania i transportu. Często temperatura w trakcie ekspozycji w sklepie jest zbyt wysoka. Bywa, że pomidory przewożone są w zbyt niskiej temperaturze (optymalna to 8–15 stopni C. – zależy od stopnia dojrzałości), robią się wtedy szkliste i po wystawieniu na sklep do wyższej temperatury bardzo szybko się psują.

Drugim czynnikiem jest wrażliwość na etylen. Często produkty produkujące etylen np. dojrzałe pomidory, przewożone są razem z wrażliwymi, np. sałaty. Jakość sałaty wtedy bardzo szybko się pogarsza.

Następnie sposób prezentacji. Jeśli pozwalamy klientom wybierać i pakować pomidory samodzielnie, to nie oczekujmy, że następnego dnia będzie można nimi jeszcze handlować.

Najlepszy sposób prezentacji to opakowania detaliczne: siatki, tacki lub obsługa pakująca towar prezentowany luzem.

Jak znakujemy produkty przeznaczone do przetwórstwa?

Produkty przeznaczone do przetwórstwa nie podlegają wymogom norm handlowych. Opakowania owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa muszą być oznakowane słowami “przeznaczone do przetwórstwa” lub równorzędnym określeniem.

Jak znakujemy opakowania detaliczne zawierające mieszanki różnych owoców i warzyw?

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 48/2003 opakowania detaliczne świeżych owoców i warzyw o masie równej lub mniejszej niż 3 kg mogą zawierać mieszanki różnych rodzajów owoców i warzyw. Warunki rozporządzenia to: produkty są jednakowej jakości, a każdy z nich odpowiada normom jakości handlowej, opakowania są odpowiednio oznakowane i mieszanka nie wprowadza w błąd konsumenta.

Jak znakujemy produkty sprzedawane luzem w sklepie?

Detalista prezentuje towar przeznaczony na sprzedaż wraz z etykietą zawierającą: informacje o odmianie (jeśli to jest wymagane w normie), pochodzenie produktu i klasę jakości.

Krystyna Szymańska

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem