Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Żywność ekologiczna coraz lepiej się sprzedaje

2010-07-20 00:00
Żywność ekologiczna choć droższa od tradycyjnej sprzedaje się coraz lepiej. Dlatego coraz więcej gospodarstw widzi szansę rozwoju takiej właśnie produkcji. Efekt? Ten rok zamkniemy najprawdopodobniej z ponad 20-stoma tysiącami gospodarstw ekologicznych. Jeszcze kilka miesięcy temu było ich o ponad 2,5 tysiąca mniej. - informuje Radosław Bełkot z Redakcji Rolnej TVP.pl

Bohdan Juchniewicz, dystrybutor żywności ekologicznej"Osiem kilogramów trucizn zjadamy w ciągu roku- barwników wszelkich uzupełniaczy. Wolę zapłacić drożej za produkt ekologiczny, certyfikowany i bez tych wszystkich spożywczych zamienników i dodatków."

Jednak nadal, szansą na utrzymanie opłacalności produkcji jest eksport za zachodnią granicę. Większość polskich produktów ekologicznych sprzedawana jest do Niemiec. Dzięki temu polski rynek szacowany już na ponad 100 milionów euro wciąż rośnie. Przybywa producentów i przetwórców. Co ważne coraz lepiej zorganizowanych.

Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl

Źródło: ww6.tvp.pl

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl



Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem