Żywność ekologiczna w modzie
Polacy kupują coraz więcej ekożywności. Za dwa, trzy lata wydatki na nią mogą sięgnąć nawet 1 mld zł. - informuje portal rp.pl
W tym roku sprzedaż żywności ekologicznej w Polsce może się zwiększyć o ponad 20 proc. Popytu na produkty ekologiczne nie zahamowało nawet spowolnienie gospodarcze. W 2010 r. zwiększył się on o 15 – 20 proc. Ekożywność kupują konsumenci świadomi, dla których cena nie jest kluczowym czynnikiem.
W Polsce, która w najbliższych latach stopniowo będzie zmniejszać dystans do zachodnich sąsiadów, udział ekoproduktów w całym rynku żywności nie przekracza na razie 1 proc. Statystyczny Polak wydaje na ekologiczne produkty ok. 3 euro rocznie. Średnia dla Europy Zachodniej zbliża się do 100 euro.
Czytaj więcej
Źrodło: rp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl