Żywność z Japonii pod specjalnym nadzorem
W ramach unijnego systemu wczesnego ostrzegania ws. bezpieczeństwa żywności, w związku z ostatnimi wydarzeniami w Japonii, Komisja Europejska rozesłała krajom Unii rekomendacje, by sprawdzały importowaną żywność z Japonii pod kątem radioaktywności - informuje Polska Dziennik Bałtycki
Rzecznik rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent wyjaśnił, że rekomendacja dotyczy świeżej żywności, wysyłanej z Japonii do państw UE od 15 marca, a takiej jest bardzo niewiele, „jeśli w ogóle". W 2010 r. UE importowała z Japonii 9 tyś. ton owoców i warzyw. Jednak, jak zastrzegł w środę rzecznik, w związku z trzęsieniem ziemi i tsunami eksport z Japonii jest obecnie znikomy. Rzecznik japońskiego rządu Yukio Edano zapewnił, że promieniowanie w ewakuowanej strefie o promieniu 20 km wokół uszkodzonej siłowni „nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia".
Źródło: Polska Dziennik Bałtycki
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl