Żywność z unijnymi certyfikatami prawie nie znana
Bruksela zarejestrowała 23 produkty regionalne z Polski. Na nasz rynek trafia jednak niewiele odpowiednio oznakowanych specjałów. W piątek 29 października unijny certyfikat otrzymały jabłka łąckie. To już trzeci, po śliwce szydłowskiej i obwarzanku krakowskim, produkt regionalny, który Bruksela zarejestrowała w październiku. Łącznie do tej pory ochroną unijną zostały objęte 23 lokalne specjały z Polski. - informuje portal rp.pl Daje nam to dziewiąte miejsce wśród wszystkich krajów Unii i drugie wśród nowych członków. W tej grupie wyprzedzają nas tylko Czesi. Przewaga jest jednak niewielka.
– Czesi mają tylko dwa zarejestrowane produkty więcej niż Polacy. Mamy nad nimi przewagę pod względem liczby wniosków oczekujących na rozpatrzenie przez Komisję Europejską – mówi Magdalena Głodek z Ministerstwa Rolnictwa. Obecnie na certyfikat czeka 13 produktów z Polski.
Potencjał jest znacznie większy. Na krajowej liście, która ma pomóc przygotować produkty do rejestracji unijnej, w ostatni piątek były 802 produkty.
Czytaj cały artykuł
Źródło: rp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl