Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ceny na targowiskach

2011-02-08 00:00

W ostatnia sobotę na targowisku w Tarnobrzegu oczy przykuwała rzodkiewka, która swym wyglądem nie tylko zachęcała do zakupu, ale i przypominała, że wiosna z każdym dniem jest coraz bliżej. Pęczek rzodkiewki wyceniony był na 2,50-3 zł. Towar zniknął w mig, podobnie było z sałatą, która ma wielu nabywców. Nawet cena 3-4 zł za główkę nie zniechęcała nikogo. - informuje Echo Dnia Podkarpacie  

Dobrze spisała się też natka pietruszki (1,50-2 zł), szczypiorek 1,50-2,50 zł, kapusta pekińska (24 zł za główkę) oraz kapusta kiszona. Dobrze sprzedawała się też cebula wolska, która w zależności od wielkości kosztowała od 1,50 do 3 zł za kg. Czosnek (50 gr-1,50 zł) nadal ma swoje "pięć minut", podobnie jak pomidory, których kilogram wyceniony był od 8,50 do 14 złotych.
Przy stoiskach z owocami królowały cytrusy, a przede wszystkim cytryny (3,50-6,50 zł za kg) oraz mandarynki (5-6,50) i klementynki (6-8 zł). Dobrze sprzedawały się jabłka, których cena cały czas waha się na poziomie 2-3 zł za kg.

W Stalowej Woli z kolei kilogram jabłek kosztował 1,5-3 zł. Wybór był duży, zdecydowanie lepszy niż w jakimkolwiek sklepie, przy czym owoce te były bardzo dobrej jakości. Odwrotnie było z gruszkami, nielicznymi i nazbyt miękkimi. Oferowano je po 4 zł za kilogram. Dodajmy do tego orzechy laskowe po 10 zł za kilogram i mamy całą ofertę krajowych owoców, nie licząc sporego wyboru suszu. Suszone śliwki z pestkami oferowano już po 6 zł, cena suszonych śliwek bez pestek dochodziła do 18 złotych.

Z importowanych owoców wyróżniały się nadzwyczaj ładne, duże pomarańczce, które sprzedawano po 5 złotych za kilogram. Cytryny kosztowały 4-6 zł/k, mandarynki i klementynki po 4 zł. Czosnek kosztował 50 groszy za główkę. Cebula kosztowała od 1,80 zł do 3 zł za kilogram. Papryka, niestety kosztuje minimum 10 złotych za kilogram, a jakościowo jest kiepska. Nie nie można było zarzucić oferowanej na targu marchewce, kosztującej od 1,5 do 3złotych za kilogram i pietruszce, sprzedawanej po 3 zł. Również 3 zł kosztowały selery. Ziemniaki oferowano po 1,5 zł, kapustę włoską po 3 zł za główkę, kapustę białą po 2 złote za główkę. 

Źródło:  Echo Dnia Podkarpacie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem