Produkcja i uprawa
Hodowca czereśni zyskuje przewagę dzięki wczesnym danym
2023-11-23 00:00
Wraz ze wzrostem zbiorów wiśni w Chile, producenci i pakowacze czerpią korzyści z nowego rozwiązania AI, Spectre for Cherries S.A. Zbudowana specjalnie dla południowoamerykańskiego przemysłu wiśniowego, technologia dostarcza krytycznych danych o wielkości i kolorze wiśni, wcześniej niż kiedykolwiek wcześniej.
czytaj dalej
Gmina Lepe, wiodący producent owoców jagodowych w hiszpańskiej prowincji Huelva, zamierza rozpocząć uprawę medycznej marihuany. Tamtejsza firma została upoważniona przez Hiszpańską Agencję Leków i Produktów Zdrowotnych (AEMPS) Ministerstwa Zdrowia do sadzenia konopi indyjskich z myślą o
czytaj dalej
czytaj dalej
Na początku listopada Ukraina zebrała prawie 29 milionów ton warzyw
2023-11-23 00:00
Według Ministerstwa Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy, całkowite zbiory ziemniaków osiągnęły 21,2 mln ton, a innych warzyw, w tym kapusty, ogórków, pomidorów, marchwi itp. wyniosły 7,1 mln ton.
czytaj dalej
Biorąc pod uwagę aukcje w prowincji Almeria i samą działalność marketingową, La Unión zapewnia wsparcie handlowe dla około 3000 producentów w każdym sezonie, obsługując średnio około 350 milionów kilogramów owoców i warzyw rocznie.
czytaj dalej
APM Terminals Pecém bije rekordy wolumenu i zwiększa eksport owoców
2023-11-23 00:00
W ubiegłym miesiącu APM Terminals Pecém w Brazylii obsłużył 55 000 TEU, co stanowi najwyższy wolumen odnotowany w historii terminalu. Terminal odnotował również imponujący 11% wzrost ruchu kontenerów od początku roku w porównaniu z tym samym okresem w 2022 r., głównie dzięki 23% wzrostowi eksportu produktów z Brazylii.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Niedawne rozporządzenie ministra rolnictwa obniżające procent dotacji na wykupienie dotowanych polis doprowadzi do tego, że gospodarstwa nie wykupią ubezpieczenia, ponieważ po prostu nie będzie ich stać na pokrycie kosztów" - mówi. Zwraca na to uwagę
czytaj dalej
czytaj dalej
W sezonie eksportowym 2023 południowoafrykańscy plantatorzy cytrusów zapakowali 165,1 miliona (15 kg) kartonów z dostawą na rynki światowe. Chociaż jest to wzrost o około 800 000 w porównaniu z danymi z ubiegłego roku, jest to nadal o 500 000 kartonów mniej niż prognozowano na początku sezonu
czytaj dalej
czytaj dalej
Produkcja żurawiny w USA spadła o 5 procent w prognozie na 2023 r.
2023-11-23 00:00
Żurawina w USA jest zbierana jesienią, w sam raz na sezon świąteczny. Prognozuje się, że zbiory żurawiny w USA w 2023 r. wyniosą 7,62 mln baryłek, co stanowi spadek o 5,4 procent w porównaniu z rokiem poprzednim, ale jest równe średniej z lat 2020-22. Stan Wisconsin, który jest największym producentem żurawiny, zazwyczaj zbiera około 60 procent plonów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Genetyczne doskonalenie drapieżników i ulepszone diety, trendy w kontroli biologicznej
2023-11-23 00:00
W ramach działań, które ASAJA-Almería organizuje dla sektora młodych rolników, zorganizowano wycieczkę z przewodnikiem po centrum produkcyjnym Agrobío, w której wzięli udział młodzi producenci z ASAJA-Almería.
czytaj dalej
Metodologia PEF: Uwierzytelnianie zmieniające zasady gry dla oświadczeń o ekologicznych produktach
2023-11-23 00:00
Przejście do bardziej zrównoważonego świata zależy w dużej mierze od konsumentów dokonujących świadomych wyborów w oparciu o wiarygodne oświadczenia ekologiczne. Jednak powszechność greenwashingu, w którym produkty fałszywie przedstawiają odpowiedzialność za środowisko bez uzasadnionych dowodów, tworzy oszałamiający labirynt.
czytaj dalej
czytaj dalej
Niespodziewanie Zimbabwe staje się światowym liderem w eksporcie borówki amerykańskiej
2023-11-23 00:00
Analitycy EastFruit zwracają uwagę na nieoczekiwany fakt - obecnie światowym liderem w tempie wzrostu eksportu borówek jest kraj, który jest bardziej znany z rekordowych wskaźników hiperinflacji i ubóstwa. Jednak kraj ten był kiedyś bardzo bogaty i miał wysoko rozwiniętą gospodarkę.
czytaj dalej
czytaj dalej
W ciągu ostatnich kilku miesięcy Wielka Brytania doświadczyła wyjątkowo deszczowej pogody, ulewnych ulew połączonych niekiedy z silnymi wiatrami. Niektóre obszary kraju doświadczyły poważnych powodzi i uszkodzeń infrastruktury. Burze nadeszły w momencie, gdy plantatorzy próbowali zebrać tegoroczne plony ziemniaków.
czytaj dalej
Indonezyjskie zbiory mangostanu wyprzedzają tajską produkcję
2023-11-23 00:00
Tropikalny klimat Indonezji zapewnia idealne środowisko do uprawy mangostanu, który rozwija się w ciepłych i wilgotnych warunkach, w temperaturach od 25 do 35 stopni Celsjusza.
czytaj dalej
Przewodnik prezentuje sezonowe owoce Tasmanii u bram farmy
2023-11-23 00:00
The Fruit Grower's Tasmania Seasonal Produce Guide został oficjalnie uruchomiony na kolejny rok, prezentując jedne z najlepszych, świeżych produktów spożywczych, jakie stan ma do zaoferowania.
czytaj dalej
Zmęczenie gleby: teoria hamującej roli własnego DNA
2023-11-23 00:00
Zmęczenie gleby jest powszechnym problemem w rolnictwie, zwłaszcza gdy ten sam gatunek warzyw jest uprawiany wielokrotnie na tym samym gruncie. Prowadzi to do różnych problemów agronomicznych, w tym ograniczonego rozwoju korzeni, niższego wigoru i produktywności oraz zwiększonej wrażliwości na choroby i szkodniki.
czytaj dalej
czytaj dalej
Powodzie w północnej Francji
2023-11-23 00:00
"W tym tygodniu w regionie znów padało", podczas gdy woda zaczęła ustępować pod koniec ubiegłego tygodnia. We wtorek departament Pas-de-Calais został ponownie objęty pomarańczowym alarmem z powodu deszczu i powodzi. Według Vigicrues, nowe opady prawdopodobnie spowodują ponowny wzrost poziomu rzek.
czytaj dalej
"Pomimo mokrej zimy wszystkie nasze odmiany zostały posadzone we właściwym czasie".
2023-11-23 00:00
Nie ma dwóch takich samych sezonów uprawy cebuli, jak powie każdy hodowca, i w tym roku w Nowej Zelandii nie jest inaczej, według Simona Vale'a z Balle Bros.
czytaj dalej
Wyzwania dla brytyjskich producentów ziemniaków nie ustają
2023-11-23 00:00
Obecny stan tegorocznych zbiorów ziemniaków w Irlandii i Wielkiej Brytanii stanowi poważne wyzwanie. Głównym powodem do niepokoju jest powolny postęp spowodowany utrzymującymi się złymi warunkami pogodowymi, przy czym szacuje się, że 20-30% głównych zbiorów krajowych nie zostało jeszcze zebranych. Pola w południowej i wschodniej Wielkiej Brytanii są
czytaj dalej
czytaj dalej
IFAD, Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa ONZ, wezwał światowych przywódców przed COP28 do pilnego zwiększenia finansowania klimatycznego dla drobnych rolników i małych przedsiębiorstw rolnych.
czytaj dalej
Certyfikacja ekologiczna zgodnie z AHVV: Nowe materiały informacyjne z inicjatywy BioBitte oferują wskazówki
2023-11-22 12:00
Brąz jest przyznawany tym, którzy oferują od 20% do 49% żywności ekologicznej. Złota etykieta jest przyznawana kuchniom o zawartości organicznej od 90% do 100%, zgodnie z BioBitte i Federalnym Programem Rolnictwa Ekologicznego.
czytaj dalej



