Produkcja i uprawa
"Produkcja hiszpańskich owoców pestkowych coraz częściej trafia w ręce większych i bardziej profesjonalnych firm"
2023-05-12 00:00
Kampania owoców pestkowych w 2023 roku już się rozpoczęła w najwcześniejszych rejonach Hiszpanii. Chociaż w ubiegłym roku nastąpił spadek produkcji hiszpańskich owoców pestkowych o ponad 30%, w tym roku ilości i jakość odbudowują się, pomimo faktu, że zbiory nadal pozostaną nieco poniżej
czytaj dalej
czytaj dalej
Naukowcy usuwają szkodliwe geny, aby wyhodować lepsze ziemniaki
2023-05-12 00:00
Bezprecedensowe spojrzenie na genetykę ziemniaków może pomóc w walce z głodem na świecie.
czytaj dalej
Znaczący wzrost wysyłek kolumbijskich awokado do USA
2023-05-12 00:00
Colombia Avocado Board (CAB) ogłosiła niedawno 104-procentowy wzrost całkowitej liczby funtów awokado wysłanych do USA do tej pory w sezonie 2022-2023. Dane te pochodzą od Hass Avocado Board, która śledzi wysyłki i sprzedaż awokado Hass ze wszystkich regionów upraw.
czytaj dalej
Duże możliwości eksportowe UE w zakresie jabłek do przetwórstwa ze względu na mniejsze zbiory w Chinach
2023-05-12 00:00
Trwające zbiory 2022/23 zostały początkowo oszacowane przez WAPA na wielkość bardzo podobną do poprzednich zbiorów; jednak od sierpnia 2022 r. w kilku państwach członkowskich odnotowano dodatkowe przypadki suszy i fali upałów, które spowodują zmniejszenie rozmiarów owoców, a co za tym idzie - zmniejszenie wielkości zbiorów. Jak podaje
czytaj dalej
czytaj dalej
W 17 tygodniu odnotowano nowe, kolejne wzrosty cen pomarańczy Navel zarówno na polu (+1,2%) jak i na wyjeździe z zakładu (+4,9%). Ceny w miejscu pochodzenia były o 180% wyższe niż w tym samym tygodniu ubiegłego roku i o 43% wyższe od średniej z tego tygodnia - wynika z najnowszego tygodniowego biuletynu dotyczącego owoców
czytaj dalej
czytaj dalej
Rząd Hiszpanii wyda 2,2 mld euro na walkę z suszą uderzeniową
2023-05-12 00:00
Źródła podają, że rząd Hiszpanii planuje wydać 2,19 mld euro (2,4 mld dolarów) na nowe dostawy wody, dotacje i bezpośrednią pomoc dla rolników. Pomoc stała się konieczna, aby złagodzić przedłużającą się i pogarszającą suszę.
czytaj dalej
Produkcja ekologiczna w kryzysie, mimo że konsumpcja przesuwa się w kierunku produktów ekologicznych
2023-05-12 00:00
"W tej chwili branża rolnictwa ekologicznego przeżywa kryzys, pomimo tego, że konsumpcja zmierza w kierunku produktów przyjaznych dla zdrowia i środowiska. Zawsze skupialiśmy się na jakości naszych surowców i przetwarzania i tak naprawdę nigdy nie zmieniliśmy receptury
czytaj dalej
czytaj dalej
W środę, 10 maja, drzwi pionowej farmy Leafoods zostały oficjalnie otwarte i zainaugurowane ceremonią przecięcia wstęgi. Farma ma dostarczyć swoje pierwsze produkty do końca tego tygodnia. Do końca tego roku ich celem jest produkcja około 1000 kg sałaty dziennie. Na razie są to.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ponad 636 milionów euro na walkę z suszą
2023-05-12 00:00
Suma dopłat rolniczych oraz tych przyznanych przez Ministerstwo Transformacji Ekologicznej i Wyzwań Demograficznych w obszarze wody wynosi około 2,19 mld euro.
czytaj dalej
Trwająca w Hiszpanii susza powoduje znaczne trudności dla krajowego przemysłu ogrodniczego. Rolnicy polegają na awaryjnym nawadnianiu, aby utrzymać uprawy przy życiu, przy czym dostawy wody są ściśle racjonowane. Pomimo wyzwań, sadzenie pomidorów w Hiszpanii jest kontynuowane.
czytaj dalej
Z okazji 100. konferencji federalnych i krajowych ministrów środowiska Niemiecki Związek Rolników (Deutscher Bauernverband) wzywa w dokumencie niepokojącym polityków do tego, aby we wszystkich projektach polityki środowiskowej mieli na uwadze bezpieczeństwo żywnościowe i potrzeby ekonomiczne gospodarstw rolnych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Plastik jednorazowego użytku, wymagana licencja europejska
2023-05-12 00:00
Jak informuje Il Sole 24 Ore, produkcja tworzyw sztucznych jednorazowego użytku może wkrótce wymagać unijnej licencji. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, tylko te działania, które według określonych kryteriów technicznych są zgodne z celami UE w zakresie ochrony zasobów, będą mogły posiadać zieloną etykietę.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kampania wiśniowa w Jerte Valley rozpoczyna się od wyższych niż w ubiegłym roku plonów
2023-05-12 00:00
Początkowe prognozy wskazywały na późne zbiory wiśni, biorąc pod uwagę opóźnienie w kwitnieniu, ale wysokie temperatury w okresie wiosennym ostatecznie przyspieszyły zbiory w Dolinie Jerte, które w tym roku przychodzą z większą ilością.
czytaj dalej
Pink Lady sponsoruje nową kategorię fotografii żywności
2023-05-11 16:00
Pink Lady zmieniła koncepcję kategorii sponsorowanej w tegorocznym konkursie Food Photographer of the Year, aby wyróżnić zdjęcia, które przedstawiają radość doświadczaną i dzieloną poprzez jedzenie.
czytaj dalej
Nowa technologia obiecuje hodowcom korzyści dla gleby
2023-05-11 11:00
Europejska firma agrotechniczna Abaco Group i organizacja crop science NIAB nawiązały współpracę z Asda, Tesco i McCain Foods, aby uruchomić cyfrową aplikację mającą na celu wsparcie rolników i hodowców w lepszym zarządzaniu zdrowiem i produktywnością gleby.
czytaj dalej
GLOBAL G.A.P zapowiada obowiązkowe zmiany
2023-05-11 08:00
GLOBALG.A.P. Tour Spain 2023 odbył się pod hasłem "Zrównoważone rolnictwo przyszłości" w Almerii w dniach 14 i 15 marca w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym Aguadulce (Roquetas de Mar). Wydarzenie to służyło ogłoszeniu zmian, które będą obowiązkowe od początku
czytaj dalej
czytaj dalej
"Mniejsza podaż śliwek chilijskich na rynkach skłania do oczekiwania dobrego startu sezonu śliwek hiszpańskich"
2023-05-11 00:00
Zbiory owoców pestkowych w Estremadurze rozpoczęły się powoli, od pierwszych moreli i w bardzo ograniczonej ilości. Wkrótce pojawią się również pierwsze nektarynki, brzoskwinie i bardzo wczesne płaskie brzoskwinie.
czytaj dalej
Aktualizacja finansowania badań nad cytrusami
2023-05-11 00:00
Podczas ostatniego Florida Citrus Growers' Institute, Michael Rogers, dyrektor University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences (UF/IFAS) Citrus Research and Education Center, przedstawił szczegóły dotyczące ostatnio finansowanych projektów badawczych dotyczących cytrusów.
czytaj dalej
Zbiory medlarów w Maladze dobiegły końca, a producenci zebrali od 150 000 do 200 000 kilogramów, czyli bardzo podobną ilość jak w zeszłym roku, jak twierdzi Miguel Angel Sanchez, kierownik spółdzielni San Isidro w Sayalonga. Ilość ta jest podobna do ilości uzyskanej w ostatnich pięciu latach.
czytaj dalej
czytaj dalej
BayWa AG wypracowała w pierwszym kwartale bieżącego roku obrotowego ponadprzeciętny zysk przed odsetkami i podatkami (EBIT). Zgodnie z oczekiwaniami, był on niższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku i wyniósł 91,8 mln euro (Q1/2022: 144,9 mln euro) - podaje spółka.
czytaj dalej
czytaj dalej