Produkcja żywności bez użycia chemii?
Łatwiejsza rejestracja i sprzedaż. Czy nowe przepisy spowodują dynamiczny rozwój produkcji żywności bez użycia chemii? Eksperci szacują, że za kilka lat jedna dziesiąta produktów ogrodniczych będzie pochodzić z upraw ekologicznych - pisze Dorota Floryczyk w redakcji rolnej TVP.pl.
Powody przestawienia gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne mogą być bardzo różne. Dla wielu rolników to prosty rachunek ekonomiczny dla innych filozofia życiowa.
Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: jeśli chodzi o ekologię podstawą tego pomysłu były dopłaty ekologiczne unijne.
Ewa i Peter Stratenwerth, Grzybów: liczymy na to, że to pzredsięwziecie ma sens i ma przyszłość.
W zależności od rodzaju upraw dopłaty do produkcji ekologicznej wynoszą od ponad dwustu złotych do blisko dwóch tysięcy.
Obecnie w Polsce jest ponad 15 tysięcy gospodarstw ekologicznych, a przetwórstwem zajmuje się blisko 250 zakładów. Ich liczba może wkrótce wzrosnąć, a wszystko dzięki nowej ustawie o rolnictwie ekologicznym. Rejestracje produkcji, przetwarzania oraz handlu będzie można załatwić przy jednym okienku.
Przeczytaj więcej na ten temat w redakcji rolnej TVP.pl
Źródło: redakcja rolna TVP.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl