Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Chile – wzrost eksportu owoców

2021-08-25 11:00

W okresie od stycznia do lipca 2021 roku eksport owoców i orzechów z Chile wyniósł 2,35 mln ton (-0,1 procent w porównaniu do analogicznego okresu w 2020 roku) w ujęciu fizycznym i 4,894 mln USD (+4 procent) w ujęciu pieniężnym (w ceny FOB).

 

Udział świeżych owoców w dostawach wyniósł 1,9 mln ton – 80,9 procent całości i 3,776 mld USD – 77,2 procent wartości eksportu ogółem.

Czereśni wyeksportowano 266 tys. ton (+83 procent) o wartości 1,287 mld USD (w cenach FOB). Głównym rynkiem zbytu chilijskich wiśni są Chiny – 91 procent całkowitego eksportu. Dalej w strukturze dostaw następują winogrona - 521,6 tys. ton (-7 procent) w kwocie 870,8 mln USD (-16 procent) (w cenach FOB). Głównymi krajami importującymi były Stany Zjednoczone (47 procent całości) i Chiny (15 procent).

Dostawy borówki z Chile od stycznia do lipca 2021 roku wyniosły 96 tys. ton (+14 procent) w kwocie 484 mln USD (+15 procent) (w cenach FOB). Głównymi krajami importującymi były: USA – 49 procent całości eksportu, Holandia (19 procent) i Wielka Brytania (10 procent).

 

Kolejne są jabłka - 456,8 tys. ton o wartości 414,9 mln USD (cena FOB). Stany Zjednoczone zaimportowały 14 procent całości, do Indii trafiło 13 procent, do Kolumbii 9 procent, a do Holandii 8 procent.

Te cztery rodzaje owoców i owoców jagodowych stanowiły 81 procent łącznej wartości eksportu świeżych owoców z Chile w okresie od stycznia do lipca 2021 roku.

 

Wyeksportowano też 375 tys. ton przetworzonych owoców, czyli o 6 procent więcej niż w pierwszych 7 miesiącach 2020 roku. W ujęciu pieniężnym eksport przetworów owocowych w okresie od stycznia do lipca 2021 roku wyniósł 815 mln USD (w cenach FOB), czyli o 11 procent więcej niż w tym samym okresie w 2020 roku.

Udział produktów mrożonych wyniósł 42 procent (+16 procent), suszone owoce - 19 procent, soki - 18 procent (+72 procent), konserwy - 17 procent, oleje - 3 procent.

 

Sprzedaż orzechów (orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe itp.) w pierwszych 7 miesiącach 2021 roku wyniosła fizycznie 74 tys. ton i 302,5 mln USD w ujęciu pieniężnym (w cenach FOB), czyli odpowiednio o 18 procent i 9 procent więcej, odpowiednio niż za ten sam okres w 2020 roku.

Eksport orzechów włoskich w łupinach wyniósł 49,3 tys. ton (133,3 mln USD), a orzechów obranych wyeksportowano 11,7 tys. ton (77,7 mln USD FOB). Sprzedaż orzechów laskowych wyniosła 72 tys. ton. (68,4 miliona dolarów FOB).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE