Chile – wzrost produkcji awokado
Produkcja awokado w Chile w sezonie 2021/2022 wzrośnie o 57 procent w stosunku do poprzedniego sezonu i wyniesie 220 tys. ton. Zostało to zgłoszone przez Komitet ds. awokado w Chile.
Wzrost zbiorów awokado jest spowodowany dobrymi warunkami pogodowymi w okresie owocowania roślin. Wato przypomnieć, że w poprzednich latach zbiory awokado w Chile spadały z powodu mrozów i suszy.
Eksport chilijskiego awokado w sezonie 2021/2022 wzrośnie z 74 tys. ton do 120 tys. ton. Głównym kierunkiem eksportu awokado z Chile pozostaje Europa Zachodnia, na którą przypada 75 procent wszystkich wysyłek. Pozostałe 100.000 ton zostanie sprzedane na rynku krajowym.
"Jesteśmy pozytywnie nastawieni do prognoz dotyczących wzrostu produkcji awokado w nowym sezonie, pomimo trudności i ograniczeń związanych z Covid-19, które wpłynęły na logistykę. Mamy również nadzieję umocnić obecność chilijskich awokado na naszych głównych rynkach i nadal dostarczać produkt wysokiej jakości", powiedział Francisco Contardo, dyrektor wykonawczy Komitetu Producentów Chilijskich Awokado.