Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czereśnie – klienci chcą coraz większy owoców

Analitycy EastFruit wielokrotnie zwracali uwagę na trendy na światowym rynku czereśni, który rozwija się bardzo szybko, ale wymaga owoców czereśni coraz większych kalibrów. W szczególności pisali o tym szczegółowo w artykule „Światowy rynek czereśni i zjawisko chińskiej czereśni.”

Nic dziwnego, że wszyscy hodowcy nieustannie poszukują nowych odmian i technologii, które umożliwiłyby uzyskanie jak największej wielkości czereśni. A teraz we Włoszech pobito kolejny rekord wielkości czereśni.

Według strony internetowej firmy hodowlanej Salvi Vivai, na doświadczalnej plantacji czereśni tej firmy w Runco di Portomaggiore w prowincji Ferrara, waga jednego owocu Sweet Stephany wyniosła 26,45 gram, co pozwoliło poprzedni rekord 23,93 gramów.

Kaliber największych, rekordowych owoców był bliski 41 mm, a średnie wartości kalibrów czereśni wahały się od 32 do 36 mm.

„Salvi Vivai naturalnie przyjął tę wiadomość z wielką dumą: w rzeczywistości oznaczało to międzynarodowe uznanie dla procesu rozwoju i badań rozpoczętego trzydzieści lat temu we współpracy z prestiżowymi uniwersytetami”, wyjaśnia Silvia Salvi, dyrektor zarządzający Salvi Vivai. Oczywiście eksperymentowanie z nową odmianą drzew owocowych wymaga znacznych inwestycji, ponieważ należy zbadać wpływ każdego zabiegu na produkt. Ilość wody, dodanych składników odżywczych i zabiegów agronomicznych należy co roku dostosowywać, aby zapewnić ciągłą poprawę odmiany. Fakt, że produkujemy czereśnie bijące rekordy Guinnessa jest kolejnym ukoronowaniem naszej pracy zespołowej.”

„Po dziesięciu latach prac rozwojowych i badań nad uprawą specjalnej rodziny czereśni wynik ten jest bardzo satysfakcjonujący, ponieważ potwierdza wagę pracy wykonanej przez lata” – wyjaśnia Stefano Tartarini, profesor w Katedrze Nauki i Żywności i Rolnictwa. na Uniwersytecie Bolońskim oraz nowy kierownik projektu Sweet. Projekt, który doprowadził do powstania rodziny Sweet, rozpoczął się trzydzieści lat temu pod kierownictwem profesora emerytowanego Silviero Sasaviniego i dr. Stefano Luigiego: był to długi proces krzyżowania i selekcji przeprowadzanych w tradycyjny sposób.

Przypomnijmy, że jednym z głównych problemów w eksporcie czereśni z Uzbekistanu jest w tej chwili trudność w zbieraniu czereśni kaliber 28+ i więcej, co odpowiadałoby importerom z Chin i innych krajów, którzy są gotowi zapłacić wyższą cenę na czereśnie dużego kalibru.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE