Eksport ogórków – na czele Hiszpania i Meksyk
Według danych Eurostatu i meksykańskiego Ministerstwa Gospodarki Hiszpania i Meksyk przewodziły światowemu eksportowi ogórków i korniszonów w 2020 roku, stanowiąc 47 procent całego eksportu ogórków i korniszonów na świecie.
Hiszpania osiągnęła eksport tych warzyw o wartości 743 mln dolarów, czyli o 9,6 procent więcej niż w 2019 roku.
Za nim uplasował się Meksyk z eksportem o wartości 648 mln dolarów, czyli o 14,7 procent więcej niż w poprzednim sezonie.
Eksport meksykański skierowany był prawie w całości (98,8 procent) do Stanów Zjednoczonych, które są największym światowym importerem tych warzyw. Pozostała część był w zasadzie przeznaczony dla Kanady.
Holandia, Kanada, Stany Zjednoczone i Chiny były innymi dużymi światowymi eksporterami ogórków i korniszonów.
Czwarte najczęściej uprawiane warzywo na świecie, czyli ogórek właśnie, pochodzi z tropikalnych regionów Azji Południowej. W Indiach uprawiana jest od ponad 3000 lat. Z biegiem lat stał się popularny w Grecji i Rzymie. Ten ostatni wprowadził go do reszty Europy.
Ogórek jest obecnie szeroko uprawiany w Europie i Ameryce Północnej. Jest czwartym najczęściej uprawianym warzywem na świecie, po pomidorach, kapuście i cebuli.