FAO: w 2020 r. wzrósł światowy eksport bananów
Według raportu FAO/OECD Agricultural Outlook 2021-2030, pierwsze szacunki mówią, że światowy eksport bananów, z wyłączeniem plantanów (banan różowy lub banan męski), osiągnął nowy rekord w 2020 roku, wzrastając do 22,2 mln ton, czyli o 1,7 procent więcej niż w roku poprzednim.
Eksport był głównie napędzany przez Ekwador, Kostarykę i Kolumbię, czyli trzech z pięciu największych światowych eksporterów. Wszystkie trzy kraje podobno wdrożyły strategie łagodzenia skutków choroby na swoich plantacjach we wczesnych stadiach pandemii COVID-19, dzięki czemu były w stanie zminimalizować zakłócenia w zdolności dostarczania bananów na rynki światowe.
Zgodnie z obecnymi podstawowymi prognozami, jeśli warunki pogodowe będą normalne, a choroby roślin bananowych nie będą się rozprzestrzeniać, oczekuje się, że światowa produkcja bananów będzie wzrastać o 1,4 procent rocznie i osiągnie 138 milionów ton do 2030 roku.
Eksport bananów
FAO i OECD oczekują, że wzrost popytu importowego przyniesie korzyści również niektórym eksporterom z Karaibów, zwłaszcza z Dominikany i Belize, jak również eksportowi z Afryki, który według prognoz będzie rósł o 1 procent rocznie i będzie prowadzony przez Wybrzeże Kości Słoniowej, aż osiągnie około 750 000 ton w 2030 roku.
Tymczasem eksport z Filipin, drugiego co do wielkości eksportera na świecie, został dotknięty poważnymi trudnościami wynikającymi z wpływu pandemii na produkcję bananów w tym kraju, która, jak się wydaje, miała szczególnie szkodliwy wpływ na drobnych producentów.
Według wstępnych danych wywóz bananów z Filipin zmniejszył się o 14 procent w 2020 r.
Zakupy zewnętrzne
Popyt w Unii Europejskiej podobno pozostał silny, ale w Stanach Zjednoczonych zmniejszył się, co doprowadziło do spadku importu bananów z USA o 0,1 procent, drugiego największego importera po Unii Europejskiej.
Przywóz z Chin, trzeciego co do wielkości importera bananów na świecie, zmniejszył się o prawie 10 procent z powodu zakłóceń w dostawach na Filipinach.