Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – problem z nadpodażą ogórków

Początek kampanii ogórkowej był sukcesem dla firmy STM BIO aż do pojawienia się dużych ilości tych warzyw, nasycających rynek. „Dopóki byliśmy jedynymi na rynku, wszystko szło dobrze. Początek kampanii był bardzo dobry i mogliśmy bardzo dobrze zapłacić producentom. Ale kiedy na rynku pojawiły się produkcje z Bretanii, sprawy się skomplikowały i ceny spadły o połowę. W tej chwili rynek ogórków nie jest świetny. Wolumeny są znacznie wyższe niż popyt i szukamy nowych dystrybutorów.”

Rynek poszkodowany przez pogodę
Przy opadach w całej Francji konsumpcja ogórków nie jest zbyt wysoka. „Pewne jest to, że w zeszłym roku radziliśmy sobie znacznie lepiej w tym samym czasie. Pogoda bardzo pomaga, bo kiedy jest ładna, ludzie lubią spożywać świeże produkty. Ale w niektórych regionach temperatury były tak niskie, jak 10-12°C, zaledwie kilka dni temu.”

Wczesny start marketingowy
„Obecnie otrzymujemy od 400 do 500 przesyłek po 12 sztuk dziennie”. Produkowane na 2 hektarach w 2 szklarniach, ogórki są uprawiane w gruncie pod nieogrzewaną osłoną, co pozwala STM BIO rozpocząć sprzedaż w kwietniu. „Dzięki pogodzie na południu nie musimy korzystać z ogrzewania i już 10 kwietnia mogliśmy rozpocząć handel. Nasi główni konkurenci nie mogli rozpocząć sprzedaży przed 1 maja, ponieważ w przypadku upraw podgrzewanych prawo zezwala na sprzedaż tylko wtedy, gdy produkt jest w sezonie.”

Bardzo osobliwy ogórek
Smak ogórka STM BIO jest daleki od zwyczajności, dzięki piaszczystej glebie, na której jest produkowany. „Działka znajduje się w ogrodach Saint-Jacques w Perpignan, które w latach 40. XX wieku zostały dotknięte powodzią. Koryto rzeki Têt otworzyło się, pozwalając piaskowi dostać się do lądu. W związku z tym grunty te doskonale nadają się do ogrodnictwa i nadają ogórkowi nieco słodszy smak.”

Płodozmian
Zimą ogórki zastępuje się sałatami z dezynfekcją solarną między dwoma uprawami. „W tych szklarniach ogórek produkuje się tylko latem. Zimą mamy 4 lub 5 różnych odmian sałat. Pozwala to na płodozmian i bioróżnorodność, która jest istotną częścią rolnictwa ekologicznego.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE