Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Grecja – pogoda wpłynęła na produkcję warzyw i owoców

Nick Nafpliotis, dyrektor greckiej firmy owocowej Greek and Fresh, twierdzi, że burza śnieżna, która nawiedziła Grecję nieco ponad trzy tygodnie temu, była bardzo ciężka. Według niego takiej burzy nie widziano w Grecji od około 40 lat: „Burza śnieżna zaczęła się 12 lutego, nadciągając z północy i stopniowo przesuwając się w kierunku południowej Grecji. Najbardziej skutki odczuł ten ostatni region. Śnieg zaczął padać na większej części regionu ateńskiego wieczorem 14 lutego, a następnego dnia rano w północnej części tego regionu spadło już 25 cm śniegu. Śnieg nadal się utrzymywał i rankiem 16-go w ciągu 30 godzin wzrósł do 60 cm. Pod wieczór osiągnął nawet 70 cm! Nie mieliśmy tyle śniegu od 1981 roku! Na większym obszarze regionu ateńskiego ponad 1500 drzew lub gałęzi runęło pod ciężarem i było wiele uszkodzeń w sieci elektrycznej. Wiele domów pozostawało bez prądu do pięciu dni, a w niektórych przypadkach bez wody przez 2-3 dni.”

Śnieg spowodował pewne problemy z transportem, wyjaśnia Nafpliotis. „Główny problem dotyczył logistyki, ponieważ drogi krajowe były zablokowana, a Grecja została„ przecięta ”w połowie: nie było możliwości podróżowania z północy na południe i odwrotnie. Po stronie produkcji nie miało to natychmiastowego wpływu na działalność. Jednak ze względu na bardzo niskie temperatury w całej Grecji i fakt, że dwa tygodnie temu temperatura wróciła do +20 stopni Celsjusza, w niektórych uprawach wystąpiły później poważne szkody.”

Oczywiście burza śnieżna dotknie niektóre owoce. Nafpliotis stwierdza, że ​​w tym sezonie produkcja brzoskwiń i ziemniaków młodych będzie z tego powodu niższa: „We wczesne odmiany brzoskwiń mróz uderzył podczas kwitnienia. W rezultacie spodziewamy się bardzo ograniczonych wolumenów do połowy czerwca, kiedy to rozpoczną się główne odmiany średnie. Szacuje się, że w przypadku tych ostatnich produkcja zmniejszyła się o 15–20 procent. W przypadku ziemniaków młodych szacuje się, że ostatnie mrozy spowodowały utratę około 20–25 procent wczesnej produkcji na otwartym polu, która zwykle rozpoczyna się w połowie kwietnia i jest to główny okres eksportu.”

Obecnie Greek & Fresh pracuje ze swoim wieloletnim partnerem Labidino nad sezonem truskawkowym, którego pierwsza duża fala produkcyjna ma nadejść wkrótce. Nafpliotis twierdzi, że jego firma jest optymistycznie nastawiona do sezonu ze względu na duży popyt. „Nowy sezon truskawkowy rozpoczął się pod koniec listopada. Zbliżamy się teraz do pierwszej dużej fali produkcyjnej, która ma się rozpocząć w 12-13 tygodniu. Sprzedaż jest optymistyczna, ponieważ od końca grudnia do chwili obecnej popyt stale przewyższa podaż. Spodziewamy się lepszej równowagi pod koniec marca, ponieważ wzrośnie podaż, a także dostępność z Hiszpanii i Włoch.”

Sezon truskawkowy nie będzie jednak pozbawiony wyzwań, a Nafpliotis to przyznaje. Ponieważ transport lotniczy musi wrócić do akceptowalnego poziomu, twierdzi: „Stoimy przed dwoma głównymi wyzwaniami na nadchodzący sezon. Po pierwsze, aby wznowić eksport przesyłek lotniczych do naszych klientów w Azji i Zatoce Perskiej, pośród ograniczonej dostępności lotów i wyższych niż zwykle stawek frachtu. Do tej pory przygotowaliśmy już program na marzec i jesteśmy optymistami, że sytuacja ulegnie dalszej poprawie w kwietniu i maju, ponieważ popyt na greckie truskawki w tym okresie jest typowo wyższy, a dostępność lotów jest zwykle lepsza.”

„Kolejnym wyzwaniem jest nawiązanie bardziej bezpośredniej współpracy z dużymi sieciami supermarketów. Moim zdaniem największym wpływem Covid na biznes spożywczy było rosnące znaczenie/rola kanałów sprzedaży detalicznej. Biorąc pod uwagę, że jeśli chodzi o Covid, wciąż jeszcze daleko nam do końca, supermarkety będą nadal odgrywać coraz większą rolę w sprzedaży produktów łatwo psujących się.”

Produkcja truskawek wzrosła w ciągu ostatniego roku, co Nafpliotis wiąże ze wzrostem popytu na owoce miękkie z Grecji: „Grecki sektor truskawek strategicznie zdecydował się zwiększyć swoją produkcję o około 15 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym i oczekuje się, że będzie się on rozwijał podobnie w nadchodzącym roku. W ciągu ostatnich 3-4 lat obserwowaliśmy wzrost popytu na greckie truskawki w całej Europie, co przypisuje się zmniejszonej produkcji z Hiszpanii, nie tylko z powodu niestabilnych warunków pogodowych, ale także z powodu restrukturyzacji przemysłu w kierunku uprawy innych miękkich owoców (borówki, maliny, jeżyny) niż truskawki.”

„Inną przyczyną zwiększonego popytu jest to, że główni nabywcy patrzą na Grecję jako alternatywne źródło produkcji w celu zmniejszenia ryzyka dostaw w świetle niestabilności klimatycznej. Ten trend rozszerzył się również na warzywa liściaste i brokuły. Ponadto w ciągu ostatnich 4-5 lat Grecja znacznie zreorganizowała swoją odmianową strukturę truskawek: Camarosa, która kiedyś była główną odmianą uprawną (udział 60-65 procent), obecnie wynosi zaledwie 6-7 procent. Wiodącą odmianą jest obecnie Victory, która stanowi około 60 procent wszystkich plantacji, a za nią plasuje się Fortuna z udziałem 20-22 procent. Te dwie odmiany są bardzo cenione na całym świecie, co daje Grecji bazę produkcyjną, która jest znacznie bardziej odpowiednia na eksport niż w przeszłości,” konkluduje Nafpliotis.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE