Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – niedobór owoców pestkowych widoczny od 26. tygodnia

W Staay Food Group rozpoczął się nowy sezon owoców pestkowych w Hiszpanii. Ta holenderska firma od lat jest głównym graczem w tym sektorze produktów. „Sezon powinien być w miarę normalny do 26 tygodnia. Jednak do końca sezonu mogą występować drastyczne niedobory brzoskwiń i nektarynek. Będzie tak wtedy, gdy sytuacja potoczy się tak, jak nam powiedziano” - mówi Nico Veldhoen. Jest odpowiedzialny za hiszpańskie owoce pestkowe w Staay Food Group.

„Problemy powinny pojawić się, gdy zaczyna się sezon w Leridzie. Potem zaczyna się sezon także w północnych Włoszech, Grecji i Macedonii. Tam mróz odcisnął swoje piętno. Tereny te są zwykle głównymi dostawcami do Europy Wschodniej. Mróz drastycznie zmniejszył również zbiory owoców pestkowych we Francji. Francja powinna w tym roku być rynkiem popytowym.”

„To zamiast zwykłej pozycji Francji jako dostawcy brzoskwiń, nektarynek i moreli. Ogólnie wszystko zadziałało tak, aby uczynić ten rok rokiem wysokich cen brzoskwiń i nektarynek. Wszystkie oczy skierowane są na Hiszpanię, gdzie mamy zapewniony duży areał. Wydaje nam się, że będziemy w stanie zaopatrzyć naszych stałych klientów również w tym sezonie”- mówi Nico.

„Południowe Włochy są bezproblemowe. Początkowo północne obszary Hiszpanii wydawały się być uszkodzone przez mróz. Ale nie jest tak źle, jak się spodziewano. Nie przewiduję żadnych poważnych problemów w południowej Hiszpanii czy Murcji. Chociaż obecnie pogoda nie jest zbyt korzystna. Nie będzie żadnych problemów w ciągu najbliższych czterech tygodni. Ale w okresie późniejszym aż do końca sezonu. Wtedy mogą dziać się dość niezwykłe rzeczy.”

„W zeszłym roku zaczęliśmy oferować hiszpańskie owoce pestkowe w tygodniu 17. Zaczęliśmy nieco później. Wszystkie owoce są nadal w rozsądnej cenie. Rynek nie jest obecnie zbyt nastrojowy” - kontynuuje Veldhoen. „Ale połącz wszystko razem, a to się zmieni. To może być rok wyższych cen. Jestem w tej branży od około 40 lat. I nigdy nie doświadczyłem czegoś takiego jak ten sezon. Chociaż rok 2003 był również pamiętnym rokiem - utracono wiele produkcji owoców pestkowych."

„Przewiduję największe niedobory brzoskwiń i nektaryn. Hiszpańscy hodowcy wycięli wiele drzew brzoskwini na wszystkich obszarach upraw. Tak więc podaż i tak nie jest tak wysoka jak kilka lat temu. Hiszpańscy producenci brzoskwiń Paraguayo nie mają prawie żadnej konkurencji. Ta podaż będzie w związku z tym prawdopodobnie pozostanie bez zmian. Ponadto hiszpańska produkcja czereśni wydaje się być dobrze kontrolowana dzięki twardszym odmianom ”- podsumowuje Nico.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE