Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Holenderskie ziemniaki cały rok?

W Holandii dostępność ziemniaków stale się zwiększa. Dzieje się tak dzięki rozwojowi różnorodności i ulepszonym metodom przechowywania. „To wymaga pracy, ale zdecydowanie daje satysfakcję” – mówi Michiel Meijering z Landjuweel.

 

Dostarczanie lokalnie uprawianych produktów tak długo, jak to możliwe, zawsze było podejściem tej holenderskiej firmy. Landjuweel myje, sortuje i pakuje ziemniaki dla sektora handlu detalicznego i gastronomii. Zdaniem Michiela rozszerzenie dostępności holenderskich dostaw nie jest zatem nowością. „Ograniczamy import z Niemiec i unikamy produkcji południowoeuropejskiej. Coraz bardziej skutecznie dostarczamy holenderskie produkty przez cały rok. Wraz z naszymi klientami zaczynamy teraz nowy sezon.”

 

W sklepach przez trzy miesiące dłużej

Zauważasz prawdziwą zmianę. Konsumenci zaczęli inaczej oceniać ziemniaki. Pandemia COVID-19 z pewnością przyczyniła się do tego pozytywnie. Przyspieszyło to przejście na całoroczne holenderskie ziemniaki. Popyt na lokalne produkty wzrósł od zeszłego roku. Ludzie chcą jeść więcej lokalnie; są bardziej świadomi zrównoważonego rozwoju. Dlatego w tym roku dostarczamy holenderskie ziemniaki tak długo, jak to możliwe.”

 

Zawsze było to naszym życzeniem i staje się to coraz bardziej możliwe. W rzeczywistości wciąż je dostarczamy” – powiedział Michiel na początku lipca. „To bezprecedensowe. W zeszłym roku większość supermarketów przestawiła się na produkty importowane w kwietniu. Oznacza to, że sprzedajemy holenderskie ziemniaki już trzy dodatkowe miesiące. Obejmuje to cały asortyment luzem - mączne, lekko mączne, woskowe i organiczne ziemniaki. Niektóre typy ziemniaków pochodzą z zagranicy. Jednak w przyszłym sezonie podejmiemy znaczące kroki w zakresie rozszerzenia oferty holenderskich specjałów.”

 

Dodatkową zaletą holenderskich produktów jest ich uprawa PlanetProof. Często tak nie jest w przypadku importowanych ziemniaków. Landjuweel sprowadza z Niemiec tylko ziemniaki z nowego zbioru w celu ich hurtowej dostawy. Stanowią uzupełnienie holenderskich ziemniaków. „Są to również wszystkie ziemniaki z certyfikatem PlanetProof”, mówi kupiec Frank Poelman. „Oznacza to, że w przypadku ziemniaków luzem cała planeta jest przyjazna dla planety, co jest fantastyczne.”

 

Niemieccy rolnicy rozpoczynają zbiory na początku lipca. Wczesne ziemniaki hodują pod osłonami. „Dlaczego warto wybierać produkty niemieckie? Ten kraj jest niedaleko. Możemy tam pojechać sami, więc możemy zagwarantować smak i jakość. Niemieccy hodowcy specjalizują się we wczesnej uprawie i mają znacznie większy areał. Do tego klimat podobny do Holandii. Są to importowane ziemniaki , ale wydaje się, że tak nie jest.”

 

Frank twierdzi, że prawdopodobnie będzie sprowadzał ziemniaki z Niemiec nieco dłużej niż planowano w tym roku. To dlatego, że wiosenna pogoda opóźniła holenderskie zbiory o kilka tygodni. „Gdy tylko holenderskie ziemniaki znów będą dostępne luzem, wracamy do nich” – podkreśla. W momencie pisania tego artykułu od kilku tygodni pakowali pierwsze lokalnie uprawiane Opperdoezer Ronde i Doré.

 

Dłuższe przechowywanie się opłaca

Ziemniaki holenderskie są coraz dłużej dostępne. Dzieje się tak częściowo dzięki ulepszonym metodom przechowywania i lepszym odmianom. Zapewnia to minimalne kiełkowanie. Ziemniaki są również coraz bardziej odporne na parch srebrzysty. „To prawda, że ​​to wszystko wymaga dużo energii. Plantatorzy muszą być gotowi na to, a wtedy to się opłaca. Nasi hodowcy często uzyskują dobre ceny. Nie wszystkie ziemniaki można przechowywać przez dłuższy czas.”

 

Musisz mieć odpowiedni rodzaj gleby. A ziemniaki należy schłodzić jak najszybciej po zebraniu. W razie potrzeby nasi hodowcy często stosują Argos. Ten inhibitor kiełkowania jest oparty na naturalnym olejku pomarańczowym. Nie ma negatywnego wpływu na ziemniaki i produkty końcowe. Szczególnie ważne jest, aby ziemniaki były pozostawione same podczas przechowywania. Rolnicy coraz bardziej współpracują, ponieważ dostrzegają wartość dodaną” – wyjaśnia Frank.

 

Zwiększenie pracy wyłącznie z produktem

Pandemia COVID-19 i zamknięcie branży hotelarskiej zwiększyły sprzedaż ziemniaków. Niemniej jednak konsumpcja w dłuższej perspektywie spada. Wyjątkiem są małe paczki ziemniaków. Według Michiela i Franka zachęcanie młodych ludzi do jedzenia ziemniaków pozostaje ciekawym wyzwaniem. Dostępność materiałów opakowaniowych jest również ograniczona. Wynika to z niedoborów surowców. „Coraz bardziej rygorystyczne przepisy i regulacje wymagają również uwagi. To wszystko, w czym również możemy się wyróżnić”, mówi Michiel.

 

W tym również pełnimy rolę doradczą. Na przykład, jeśli rolnicy nie mogą już używać niektórych pestycydów. Mamy wiedzę, aby zapewnić im niezależne porady. To także łagodzi niektóre z tych obaw. Wiele się dzieje, na przykład w obszarze środków ochrony roślin. To czasami może wywoływać niepokój. Ale po raz kolejny udowadniamy, że pomimo nowych przepisów przedłużone przechowywanie jest całkiem możliwe. W końcu nigdy nie przechowywaliśmy ziemniaków przez tak długi czas. Ponownie skupiamy się o wiele bardziej czysto i precyzyjnie na produkcie. To dobrze wróży na przyszłość.”

 

Hodowla słodkich ziemniaków w ostatnich latach naprawdę nabrała rozpędu. Są one w większości importowane ze Stanów Zjednoczonych, ale dostępnych jest coraz więcej produktów holenderskich. Landjuweel wkracza z nimi w trzeci sezon. „Sprzedajemy te słodkie ziemniaki o pomarańczowym miąższu . Wyjątkowe jest to, że rozpoczęliśmy je na naprawdę małą skalę. Miło jest widzieć, jak oddani są hodowcy. To ciężka praca i jest wiele do nauczenia się. Spodziewamy się, że wzrost konsumpcji słodkich ziemniaków w przyszłości w Holandii będzie zdecydowanie kontynuowany”, podsumowuje Michiel.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem