Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mołdawia – spada ilość przetwarzanych jabłek

Według ekspertów ze stowarzyszeń producentów Mołdawii od połowy listopada mołdawskie zakłady przetwórcze przyjęły do ​​przerobu około 150 tys. ton jabłek ze zbiorów 2020 roku. Biorąc pod uwagę surowce, które wiosną trafią do fabryk z chłodni przedsiębiorstw sadowniczych i handlowych, łączna ilość „jabłka przemysłowego” może wzrosnąć do około 160 tys. ton.

Według szacunków ekspertów w ubiegłym sezonie wytwórnie konserw oraz zakłady suszenia/destylacji owoców przerobiły około 290 tys. ton jabłek, w sezonie 2018-2019 było to 340 tys. ton (maksymalna liczba w ostatnich pięciu latach).

Wszyscy operatorzy rynkowi kojarzą ostry spadek przetwórstwa jabłek ze znacznym niedoborem zbiorów. Wcześniej EastFruit informował o korekcie eksperckiej oceny produkcji jabłek w Republice Mołdawii w 2020 roku w dół - do 430 tys. ton. Negatywny wpływ na wielkość lokalnego rynku „jabłka przemysłowego” miał również fakt, że sadownicy umieścili nawet małe jabłko do przechowywania w swoich chłodniach i sprzedali handlowcom eksportującym – jabłko, które w „mniej nienormalnych” latach trafiałoby do przetwórstwa przemysłowego.

W takich warunkach koncerny nawet nie próbowały aktywnie konkurować ze sobą o surowce, czyli podnosić ich ceny zakupu powyżej poziomu „minimalnego ryzyka”.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE