Mołdawia – spada ilość przetwarzanych jabłek
Według ekspertów ze stowarzyszeń producentów Mołdawii od połowy listopada mołdawskie zakłady przetwórcze przyjęły do przerobu około 150 tys. ton jabłek ze zbiorów 2020 roku. Biorąc pod uwagę surowce, które wiosną trafią do fabryk z chłodni przedsiębiorstw sadowniczych i handlowych, łączna ilość „jabłka przemysłowego” może wzrosnąć do około 160 tys. ton.
Według szacunków ekspertów w ubiegłym sezonie wytwórnie konserw oraz zakłady suszenia/destylacji owoców przerobiły około 290 tys. ton jabłek, w sezonie 2018-2019 było to 340 tys. ton (maksymalna liczba w ostatnich pięciu latach).
Wszyscy operatorzy rynkowi kojarzą ostry spadek przetwórstwa jabłek ze znacznym niedoborem zbiorów. Wcześniej EastFruit informował o korekcie eksperckiej oceny produkcji jabłek w Republice Mołdawii w 2020 roku w dół - do 430 tys. ton. Negatywny wpływ na wielkość lokalnego rynku „jabłka przemysłowego” miał również fakt, że sadownicy umieścili nawet małe jabłko do przechowywania w swoich chłodniach i sprzedali handlowcom eksportującym – jabłko, które w „mniej nienormalnych” latach trafiałoby do przetwórstwa przemysłowego.
W takich warunkach koncerny nawet nie próbowały aktywnie konkurować ze sobą o surowce, czyli podnosić ich ceny zakupu powyżej poziomu „minimalnego ryzyka”.