Peru – wzrost eksportu awokado
Całkowity eksport awokado z Peru w 2021 roku wzrósł do 526 tys. ton o wartości 1,05 mld dolarów, co oznacza wzrost odpowiednio o 28 i 30 procent w stosunku do roku 2020, kiedy to wyeksportowano 410 tys. ton o wartości 756 mln dolarów.
Najwięcej awokado z Peru w 2021 roku trafiło do Holandii, gdzie wysłano 180 tys. ton tych owoców. Kolejne w rankingu ich odbiorców były: Stany Zjednoczone (90 tys. ton), Hiszpania (88 tys. ton), Chile (71,5 tys. ton), Wielka Brytania (38 tys. ton) i Chiny (14 tys. ton) oraz Rosja (11 tys. ton).
Argentyna, Kanada, Korea Południowa, Hong Kong, Boliwia, Włochy, Belgia i inne kraje są również wśród nabywców awokado z Peru. Dane te, podane przez prezesa firmy konsultingowej Fernando Sillonis Benavides, są cytowane przez Fructidor.com, powołującego się na agraria.pe.
Według eksperta, wysyłki peruwiańskiego awokado w 2022 roku wzrosną o kolejne 20 procent do 600 tys. ton. Wzrost eksportu jest spowodowany założeniem nowych plantacji tej uprawy.