Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru - wzrost produkcji mandarynek

2021-03-27 09:01

Według Instytutu Badań i Rozwoju Handlu Zagranicznego przy Izbie Przemysłowo-Handlowej w Limie (IDEXCAM) w 2020 roku eksport cytrusów z Peru wyniósł 244 tys. ton (262 mln USD). To o 37 procent więcej niż w 2019 roku.

W 2020 roku Peru wyeksportowało mandarynki o wartości 250,4 mln USD, o 36 procent więcej niż w roku poprzednim, kiedy to wielkość eksportu wyniosła 184 mln USD.

Głównym importerem mandarynek z Peru są Stany Zjednoczone. Dostawy owoców wzrosły tam o 54 procent w 2020 roku. Kolejne miejsca zajmują Holandia (+19 procent) - 15 mln USD, Kanada (+15 procent) - 17,8 mln USD, Chiny (+40 procent) - 15,7 mln USD i Rosja (+90 procent) - 13,2 mln USD.

Produkcja mandarynek w Peru wyniosła 525 tys. ton w 2020 roku. Region Lima osiąga 44 procent całkowitej produkcji mandarynek, następnie region Junin - 24 procent, a następnie regiony Ica i Puno - odpowiednio 17 procent i 6 procent.

Eksport pomarańczy z Peru wzrósł o 46 procent (12,1 mln USD).

W 2020 roku pomarańcze uprawiano na 553 tys. ton. Junin stał się głównym regionem produkującym pomarańcze z 45 procent całości, następnie San Marin z 14 procent, Puno z 9 procent i Cuzco z 5 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE